41 de arestari in Grecia: Politia a dezmembrat o grupare specializata in trafic de fiinte umane. 80 de migranti vor fi deportati

externe

Politia greaca a anuntat ca a dezmembrat o grupare de traficanti de fiinte umane care avea si o ampla operatiune de falsificare de documente, potrivit Ekathimerini.

In urma unor perchezitii ale politiei, 41 de persoane au fost arestate in Atena, Salonic si unitatea regionala Ilia, in vestul Greciei. Printre acuzatii se numara si posesie de arme si droguri.

Alte 55 de persoane sunt cautate.

Gruparea a fost organizata profesional pentru a asigura eficienta maxima, a spus politia. Printre cei care aveau roluri specifice, politia a spus ca existau un lider si un adjunct; 25 de falsificatori de documente, nu numai de acte de identitate si pasapoarte, ci si de teste Covid-19, carti de imbarcare ale companiilor aeriene si alte documente; 28 responsabil cu transportul si/sau escortarea migrantilor; 7 care au inchiriat apartamente sau case; 3 cercetasi in cautarea migrantilor interesati; 15 gestionarea veniturilor; si alti 15 membri liber asociati, carora li se incredinteaza roluri diferite, atunci cand este nevoie.

Politia a spus ca membrii bandei au mutat bani prin sistemul „Hawala”, definit ca un sistem informal de transmitere a monedei fara a muta fizic banii. Casele pe care banda le-a folosit pentru migranti au fost cautate pe retelele de socializare. Telefoanele mobile al bandei a fost inregistrat cu nume false si comunicarea s-a facut prin coduri, a spus politia.

Migrantii au platit 4.000 de euro pentru documente de calatorie plus 4.000-10.000 de euro pentru transport in tari precum Austria, Croatia, Franta, Bosnia, Germania, Ungaria, Italia, Tarile de Jos, Portugalia si Suedia.

Ruta obisnuita de transport includea traversarea pe jos din Turcia in Grecia; transport cu masina si camionul catre Atena, Salonic si alte orase; o sedere in Grecia cu ajutorul documentelor de rezidenta false; transport la granita cu Albania; trecerea frontierei fie pe jos, fie cu vehicule; iar de acolo fie in Muntenegru, apoi in Bosnia sau in Serbia si deci catre tarile UE.

Membrii grupului le-au furnizat instructiuni detaliate despre gestionarea banilor, cumpararea de alimente si alte produse de necesitate si evitarea politiei din diferite tari.

Urma o plata finala cuprinsa intre 1.250 euro si 4.000 euro pentru etapa finala catre o tara din UE.

Numai in Atena, politia a gasit 12 apartamente folosite de banda si 80 de migranti care asteptau sa fie transportati, care vor fi deportati.

Politia a gasit, de asemenea, 21 de magazine folosite in reteaua Hawala si 5 locatii de falsificare a documentelor care foloseau echipamente sofisticate.

Politia spune ca gruparea a transportat cel putin 2.322 de migranti, care au platit minimum 4.000 de euro fiecare, multi platind sume mult mai mari; au falsificat, de asemenea, peste 8.000 de documente pentru care migrantii au platit 500 de euro fiecare.

Politia estimeaza castigurile gruparii la peste 9 milioane de euro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: