„45% din muzeele Romaniei vor disparea pur si simplu, daca OUG-ul intra in vigoare”. Acuzatii la adresa Guvernului Ciolacu lansate de directorul Muzeului Taranului Roman

news

Managerul Muzeului National al Taranului Roman, Virgil Stefan Nitulescu, a declarat, vineri, ca 45% dintre muzeele din Romania „vor disparea pur si simplu”, daca proiectul de ordonanta privind reducerea deficitului bugetar ar intra in vigoare.

„Exista un proiect de ordonanta a Guvernului, care urmareste distrugerea muzeelor Romaniei. Daca aceasta ordonanta de urgenta va intra in vigoare, 45% din muzeele Romaniei vor disparea pur si simplu. Va fi un atentat la cultura nationala si la identitatea culturala a Romaniei. Aceasta este o pozitie pe care eu am inserat-o intr-un apel adresat Guvernului Romaniei in numele a cinci organizatii neguvernamentale care se ocupa de protejarea patrimoniului cultural national al Romaniei si suntem hotarati sa mergem impotriva Guvernului pana la capat. Deci nu vom accepta niciun fel de decizie care va afecta cultura romana. Nu vreau ca Guvernul Romaniei sa reduca deficitul bugetar pe seama noastra”, a spus Nitulescu.

Managerul MNTR a acuzat imprumuturile realizate „in mod nesabuit”, dar si „adoptarea a tot felul de pensii pentru niste oameni care nu le merita si tot felul de acte avansate pentru niste indivizi ca cei de la ASF”.

„Nu pe seama noastra, care suntem purtatorii identitatii culturale nationale”, a mai spus managerul MNTR, citat de Agerpres.

Virgil Stefan Nitulescu a participat, vineri seara, la vernisajul expozitiei de pictura „Flacari si corabii, marturii din Banat si Transilvania”, a artistului si restauratorului Ioan Muntean de la Muzeul National Brukenthal, deschisa in Sala Irina Nicolau a Muzeului Taranului.

Mai multe organizatii profesionale si ale societatii civile active in domeniul protejarii patrimoniului cultural solicita Guvernului, printr-un apel, renuntarea la masurile de ”amputare” a sistemului institutional al culturii si la descentralizarea Directiilor Judetene pentru Cultura.

„Luand act de informatiile comunicate in mass-media referitoare la intentia Guvernului de a introduce in pachetul de masuri fiscal-bugetare anuntate, menite sa reduca deficitul bugetar, o serie de masuri cu impact negativ grav asupra sistemului institutional din domeniul culturii si al protejarii patrimoniului cultural, intre care desfiintarea sau comasarea de institutii – biblioteci publice, teatre, muzee, centre si asezaminte culturale – si descentralizarea Directiilor Judetene pentru Cultura, comunicam dezacordul nostru ferm fata de aceste propuneri si solicitam abandonarea lor. Ne manifestam in acelasi timp deschiderea si disponibilitatea de a contribui, alaturi de institutiile statului, la intelegerea corecta a situatiei actuale a sectorului si la identificarea de solutii pozitive si aplicabile”, se arata in apelul transmis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, orice masuri se vor propune, ele vor trebui sa rezulte dintr-o analiza serioasa, care sa identifice problemele, sa formuleze solutii si sa le analizeze impactul potential.

Apelul este semnat de 31 de organizatii profesionale si ale societatii civile active in domeniul protejarii patrimoniului cultural, printre care UNRMI / Uniunea Nationala a Restauratorilor de Monumente Istorice, presedinte Gabriela Carpov; UNArte-CROA / Universitatea Nationala de Arte – Conservare si Restaurare, director Maria Dumbravician; OAR / Ordinul Arhitectilor din Romania, presedinte Stefan Balici; UAR / Uniunea Arhitectilor din Romania, presedinte Ileana Tureanu; RNMR / Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania, presedinte Ciprian Stefan; ICOMOS Romania, presedinte Irina Iamandescu si DoCoMoMo Romania, presedinte Ana Maria Zahariade.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: