50.000 de buncare in Finlanda. Cum s-a pregatit Helsinki de un eventual razboi cu Rusia, peste 80% din populatie poate fi adapostita – Video

externe

Pe masura ce Finlanda se apropie de aderarea la NATO, Rusia a avertizat ca „va fi nevoita sa ia masuri de retorsiune” pentru a „opri amenintarile la adresa securitatii sale nationale”. Dar se pare ca Finlanda se pregateste de zeci de ani pentru un potential conflict cu vecinul sau de la est, se arata intr-un reportaj CNN.

Incepand cu anii 1960, guvernul finlandez a construit peste 50.000 de buncare in intreaga tara, suficiente pentru a adaposti 80% din cei 5,5 milioane de locuitori ai tarii. O echipa CNN a vizitat doua dintre cele aproximativ 5.500 de adaposturi din Helsinki, capitala tarii.

Sala de inot Itakeskus, in nord-estul orasului, poate fi transformata in adapost in mai putin de o zi, golind de apa piscina sa de dimensiuni olimpice.

Intre timp, la aproximativ 20 de metri sub o parcare, buncarul Merihaka este taiat in roca de baza a orasului. Un adapost de urgenta cu o capacitate de 6.000 de persoane poate fi amenajat in 72 de ore in caz de criza.

Diferite parti din cadrul acestui spatiu sunt deja folosite pentru a ajuta la compensarea costurilor – copiii joaca hochei in interiorul salilor de sport si se bucura de zone de joaca, in timp ce membrii publicului folosesc cafenelele.

„Suntem un hotel de jumatate de stea”, a declarat Tomi Rask, care lucreaza pentru Departamentul de salvare al orasului Helsinki, pentru CNN.

Cu toate acestea, buncarul nu este potrivit doar pentru uz recreational.

Fundamentul de roca veche de 2 miliarde de ani este rezistent la explozii si ar putea absorbi radiatiile unei bombe nucleare, in timp ce tunelurile curbe care traverseaza adapostul „suporta cea mai mare parte a loviturii”, potrivit lui Rask.

Rask adauga ca, in ciuda pregatirilor, nu poate prezice cum vor decurge lucrurile „atunci cand atat de multi oameni sunt pusi intr-un spatiu mic, este stramt si se inchid usile”. „Toata lumea are un rol aici”, spune el.

Finlanda si-a declarat independenta fata de Rusia in 1917, refuzand sa se alinieze cu Uniunea Sovietica sau cu Statele Unite. Chiar si dupa ce a aderat la Uniunea Europeana in 1995 si si-a aliniat treptat politicile de aparare cu Occidentul, a evitat totusi sa adere direct la NATO din cauza amenintarii geopolitice din partea Rusiei, cu care imparte o granita de 830 de mile.

Dar primarul orasului Helsinki, Juhana Vartiainen, a declarat ca orasul „nu si-a facut niciodata iluzii in legatura cu Uniunea Sovietica si nici cu urmasul acesteia, Rusia”.

„Am fost din ce in ce mai (si) mai surprins de faptul ca astfel de adaposturi nu exista in toate tarile europene”, a spus el.

Citeste si: Oficial, Finlanda isi depune candidatura pentru NATO, spre furia Rusiei: „Aceasta este o zi istorica. O noua epoca incepe”

Comentarii: