50 dintre membrii cabinetului lui Johnson au demisionat. Azi au plecat inca doi ministri, premierul respinge apelurile de a demisiona

externe

Alti doi ministri au demisionat joi din aparatul guvernamental britanic condus de Boris Johnson, care a pierdut deja marti seara aproape 50 dintre membrii sai, informeaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, a anuntat joi ca demisioneaza la randul sau din guvernul lui Boris Johnson. „Un guvern decent si responsabil se bazeaza pe onestitate, integritate si respect reciproc. Cu profund regret personal trebuie sa parasesc guvernul, dat fiind ca eu consider ca aceste valori nu mai sunt aparate”, a subliniat Brandon Lewis intr-o scrisoare publicata pe Twitter si adresata premierului Boris Johnson.

La randul sau, ministrul britanic pentru Securitate, Damian Hinds, a parasit joi guvernul subliniind ca este nevoie ca premierul Boris Johnson sa plece de la putere, pentru a fi restabilita increderea in democratia din Regatul Unit, potrivit Reuters.

„Mai importante decat orice guvern sau lider sunt standardele pe care le sustinem in viata publica si credinta in democratia si in administratia noastra publica”, a afirmat Damian Hinds in cererea sa de demisie. „Din cauza faptului ca acestea s-au erodat in mod serios, am ajuns la concluzia ca ar fi corect pentru tara noastra si pentru partidul nostru daca v-ati retrage ca lider de partid si ca premier”, s-a adresat Hinds lui Boris Johnson.

Citeste si: „Sfarsitul jocului”. Johnson nu mai are sanse sa ramana premier, anunta marile ziare din UK: „Pentru binele tarii, trebuie sa plece”

Premierul britanic Boris Johnson a respins miercuri apelurile de a-si da demisia, venite inclusiv din partea sustinatorilor sai loiali si in pofida unei avalanse de demisii din guvern, generate de o criza fara precedent in care l-au cufundat scandaluri repetate.

Potrivit unui sondaj Savanta ComRes dat publicitatii miercuri, 72% dintre britanici considera ca prim-ministrul ar trebui sa demisioneze.

Deja slabit semnificativ de scandalul petrecerilor ilegale desfasurate in Downing Street in timpul pandemiei de COVID-19, Boris Johnson a supravietuit unui vot de neincredere in propria sa tabara in urma cu cateva saptamani. Insa, potrivit presei britanice, in culise, curentul anti-Johnson actioneaza pentru a permite organizarea unui nou vot rapid, prin schimbarea actualei reguli care il protejeaza pe seful guvernului pentru inca 11 luni. Alegerea biroului executiv al puternicului Comitet 1922, in masura sa solutioneze problema, urmeaza sa aiba loc luni.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: