59 de tablouri din patrimoniul national au disparut din sediul PSD. PSD sustine ca au ars si refuza sa le plateasca

politica

PSD sustine ca 59 de tablouri din patrimoniul national, pe care le imprumutase Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) pentru a-si decora sediul central, au disparut intr-un incendiu. PSD refuza si sa achite contravaloarea acestora, in timp ce MNAC suspecteaza ca PSD minte.

Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) a dat in judecata PSD, solicitand fie sa i se restituie 59 de tablouri din patrimoniul national, fie sa i se plateasca contravaloarea acestora, estimata provizoriu la 260.000 de lei, informeaza G4Media.

Tablourile au fost imprumutate formatiunii politice intre 1993 si 1995. In timpul corespondentei dintre cele doua parti pe marginea acestui subiect, PSD a transmis ca tablourile au ars intr-un incendiu si a promis ca va plati despagubiri, dar apoi si-a retras oferta si a invocat ”forta majora”.

In actiunea intentata in justitie, in luna mai, MNAC a explicat ca, intre 1993 si 1995, precursorul sau – Oficiul National pentru Documentare si Expozitii de Arta – a imprumutat formatiunii politice 118 tablouri. In noiembrie 2012, PSD a informat MNAC ca lucrarile au fost depozitate in subsolul sediului central al PSD din Kiseleff, loc unde, pe 13 iulie acelasi an, a avut loc un incendiu in timpul caruia 59 de lucrari au fost distruse. Restul de 59 de tablouri au fost inventariate si predate MNAC. La acel moment, PSD si-a exprimat disponibilitatea de a plati contravaloarea operelor distruse, dar, in dosarul de la Tribunal, Muzeul afirma ca ”nu a fost avansata pana in prezent vreo oferta concreta de despagubire.”

In actiune, MNAC isi exprima dubiul asupra variantei PSD privind incidentul: ”Aspecte care contureaza o situatie destul de echivoca in privinta circumstantelor in care, desi dispuse in aceeasi locatie, sub o atenta supraveghere ce s-ar fi impus din partea detentorului lor precar, un lot de lucrari imprumutate de noi a putut fi recuperat, iar altul pierdut intr-un sinistru – FARA ABSOLUT NICIO DOVADA PRIVIND DEPOZITAREA LOR IN SPATIILE AFECTATE DE INCENDIU (majusculele apartin reclamantului MNAC n.r.).”

Incendiul ar fi avut loc pe 13 iulie 2012. In aceeasi zi, Liviu Dragnea a transmis din Kiseleff, catre toate organizatiile judetene, o adresa care instiga la cresterea ilegala a numarului de alegatori la votul de demitere al presedintelui Romaniei de atunci, Traian Basescu. Documentul i-a adus apoi lui Dragnea punerea sub acuzare in Dosarul Referendumul.

In cazul in care, totusi, se va demonstra faptul ca lucrurile au stat asa cum au sustinut cei de la PSD in 2012, Muzeul National de Arta Contemporana si-a exprimat intentia de a incasa plata contravalorii lucrarilor, pe baza unei expertize.

Comentarii: