7 motive pentru care China sta „cuminte” in razboiul din Ucraina: „China nu vrea sa fie de partea invinsilor”

analize

xi jinping, china

„O cooperare fara limite, mai mult de o alianta”, anuntau presedintele rus, Vladimir Putin, si omologul sau chinez, Xi Jinping, cu putin timp inainte de izbucnirea razboiului din Ucraina, cand deja Kremlinul avea masata armata la frontiera vecinului sau slav.

Intre timp Rusia a invadat Ucraina, efortul sau militar s-a blocat in fata rezistentei neasteptat de ferme a ucrainenilor, iar tara cu capitala la Moscova a fost supusa unor sanctiuni internationale dure, in zone care merg de la tehnologie la sectorul financiar. In consecinta, economia Rusiei a scazut la jumatate in doar o luna, iar armata rusa resimte si ea lipsuri, de la alimente pana la munitie.

China ar fi aliatul natural la care sa apeleze Rusia, mai ales in baza „aliantei fara limite”, dar si pentru ca scopul ambelor puteri este sa slabeasca forta Vestului.

Cu toate astea, China nu a ajutat semnificativ Rusia, cel putin nu cat sa aiba un impact in razboi, ba chiar a declarat ca sustine integritatea teritoriala a Ucrainei. Mai mult, companiile chineze par sa incerce sa evite ele insele entitatile rusesti sanctionate de SUA si UE.

Desi lucrurile se pot schimba, iar Rusia preseaza pentru ajutoare militare si economice, China are mult mai multe motive sa NU sustina Rusia in acest conflict, in ciuda parteneriatului „fara limite”.

De ce nu s-a angajat China alaturi de Rusia deocamdata?

China ar risca sanctiuni economice severe

Presedintele american Joe Biden l-a avertizat intr-o convorbire data publicitatii pe liderul chinez Xi Jinping ca vor exista consecinte serioase daca Beijingul se hotaraste sa ajute Moscova, mai precis America va impune sanctiuni. Liderii europeni au transmis si ei, intr-un limbaj mai moderat dar usor de inteles, ca vor face acelasi lucru.

Nivelul de sanctiuni pe care sunt dispusi sa-l impuna occidentalii a devenit clar in cazul Rusiei, care a fost surpinsa la randul sau de duritatea masurilor. A devenit clar ca statele UE-NATO sunt mult mai hotarate sa actioneze ferm decat se credea initial si decat chiar ele dadusera de inteles ca o vor face, in ciuda repercursiunilor economice pe care si ele le suporta.

Economia chineza ar putea suferi la randul sau un soc comparabil cu cel suferit de cea rusa, accentuat si de boicoturile organizate de companii si consumatori.

Relatiile cu UE si America sunt mult mai importante decat cele cu Rusia

Comertul dintre China si Rusia a fost de doar 147 de miliarde de dolari, conform datelor Bancii Mondiale. Cu UE, comertul Chinei are un nivel dublu, de aproape 300 de miliarde. Daca vorbim de SUA, nivelul este mult mai mare si a ajuns in 2021 la 755 de miliarde de dolari, in timp ce America este cea mai mare piata de export pentru marfurile chinezesti.

Cu alte cuvinte, China nu-si permite sa pericliteze prezenta sa pe cele mai mari doua piete din lume in favoarea uneia mult mai mici si care se si diminueaza din cauza sanctiunilor.

Sanctiunile in zona energiei pot periclita China

China are o vulnerabilitate majora: Trebuie sa importe o mare parte a energiei necesare dezvoltarii sale, mai ales in ce priveste petrolul si gazul. Petrolul e mare vulnerabilitate, cu aproape 80% din cantitate venind din importuri. Cum Rusia nu poate furniza toata cantitatea, desi 2 acorduri pe tema energiei au fost semnate chiar inainte de invadarea Ucrainei, cea mai mare parte a petrolului importat de China vine din departare si e transportat pe mare.
Problema este ca americanii controleaza din punct de vedere strategic atat Stramtoarea Ormuz si pot bloca usor Stramtoarea Ormuz. Pe de alta parte, o mare parte din exportatorii de petrol sunt aliati americani din Orientul Mijlociu care pot fi presati sa limiteze cantitatea de petrol pe care o vand chinezilor.

China nu vrea sa fie de partea invinsilor

Devine tot mai clar ca Rusia e departe de o victorie militara in Ucraina, iar lumea deja a vazut slabiciunea puterii ruse. Daca Beijingul decide sa ajute Rusia si aceasta ajunge la un deznodamant nefavorabil, influenta sa in tarile lumii va scadea semnificativ pentru ca semnalul transmis va fi acela ca Rusia si China au fost invinse sau tinute la respect de America si UE.

O Rusie si mai dependenta nu e un lucru atat de rau

Razboiul din Ucraina a creat o falie intre UE si America + Canada pe de o parte si Rusia pe de alta. Rusiei ii va mai ramane un singur partener strategic mare, acesta fiind China. Cu alte cuvinte, Rusia va adanci dependenta de China. Lucru care Beijingului ii convine aproape la fel de mult cu infruntarea Vestului.

Taiwan

Unul dintre scopurile Chinei este sa reintegreze Taiwan, pe care o considera parte a teritoriului sau national dar care este de facto independenta. Chinei nu ii convine, din punct de vedere al imaginii si nu numai, stirbirea independentei unei tari precum Ucraina si crearea pe teritoriul sau a unor republici separatiste pentru ca acest argument poate fi folosit si pentru sustinerea Taiwanului.

Importurile de tehnologie vestica sunt esentiale

China s-a dezvoltat mult in ultimele decenii, iar unul dintre motoarele cresterii sale economice a fost accesul larg la tehnologie de varf americana si europeana. Desi cu timpul China a acoperit inapoierea sa din multe zone tehnologice, pentru numeroase altele este dependenta de importurile din Vest.
Fara ele, industrii numeroase ar avea probleme, iar Chinei i-ar fi greu sa inlocuiasca echipamentele de varf de care are nevoie economia sa in rapida expansiune.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: