768 de fosti parlamentari primesc pensii speciale. Abrogarea acestora va fi anulata de CCR

politica

Sute de fosti senatori si deputati primesc pensii speciale cuprinse intre 2.000 si 12.000 de lei pe luna, bugetul statului trebuind sa suporte astfel peste 10 milioane de euro pe an. Pensiile speciale sunt in continuare in vigoare pana cand Curtea Constitutionala va lua o decizie dupa ce abrogarea acestora a fost atacata la CCR de Avocatul Poporului.

Un numar de 768 de fosti senatori si deputati sunt beneficiari de pensii speciale in valoare de peste 10 milioane de euro pe an, informeaza Europa FM. Pensia medie a unui parlamentar este de 5.843 de lei pe luna.

Cuprinse intre 2.000 de lei, cei mai mica, si 12.000 de lei, cea mai mare, cele 768 de pensii speciale ale parlamentarilor costa cat 3.268 de pensii medii ale romanilor de rand.

De mentionat ca un fost parlamentar primeste o pensie speciala de minimum 2.000 de lei pe luna pentru patru ani de mandat, in vreme ce un roman de rand primeste, in medie, 1.373 de lei pe luna dupa 35 de ani de munca.

Sunt 542 de fosti deputati si 227 de fosti senatori care beneficiaza de pensii speciale.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat recent de ce a decis sa atace la CCR legea de eliminare a pensiilor speciale. Weber a sustinut ca eliminarea pensiilor parlamentarilor este cel mai flagrant caz de neconstitutionalitate.

”In primul rand, este vorba despre nerespectarea prevederilor clare din Constitutie cu privire la compunerea Parlamentului care poate modifica Statutul deputatilor si senatorilor, inclusiv toate aspectele financiare ce tin de asta. Constitutia spune clar ca se poate face numai in sedinta comuna a celor doua Camere. Noi am avut din pacate doar un vot in Camera Deputatilor. Deci este o incalcare a Constitutiei, in opinia noastra”, a declarat Weber pentru RFI.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: