Oamenii de stiinta au descoperit o „galaxie fantoma”: „Galaxia este un mister complet, totul la ea este straniu”

life

galaxie

O galaxie foarte indepartata i-a nedumerit pe astronomi intrucat nu contine aproape deloc materie intunecata, ceea ce o transforma intr-unul dintre cele mai ciudate obiecte din univers, informeaza miercuri Reuters si Press Association, citate de Agerpres.

In mod normal substanta misterioasa, a carei natura nu este cunoscuta dar care exercita o puternica influenta gravitationala, domina galaxiile, inclusiv cea in care se afla sistemul nostru solar, Calea Lactee.

Pana acum s-a crezut ca substanta este esentiala pentru formarea galaxiilor. Se credea ca mase amorfe de materie intunecata se comporta ca niste „seminte” ale galaxiei, adunandu-se in materia normala din care se formeaza stelele datorita gravitatiei lor.

Materia intunecata, care este invizibila, se crede ca reprezinta un sfert din masa si energia combinate ale universului si circa 80% din masa sa totala. In conditiile in care aceasta nu a fost observata direct, oamenii de stiinta cred ca exista plecand de la efectele gravitationale pe care par sa le exercite asupra galaxiilor.

Pentru ca materia intunecata este aproape absenta, oamenii de stiinta nu-si pot explica cum anume s-a formata aceasta galaxie „fantoma”.

„Nu exista nicio teorie care sa fi prezis aceste tipuri de galaxii. Galaxia este un mister complet, in conditiile in care totul la ea este straniu. Cum se formeaza de fapt o astfel de galaxie este complet necunoscut”, a declarat profesorul Pieter van Dokkum, coordonatorul studiului, de la universitatea Yale, din SUA.

NGC1052-DF2 sau „DF2” se afla la 65 de milioane de ani lumina si face parte din familia nou descoperita de galaxii „ultradifuze”, clasificata astfel in 2015.

Ele sunt numite „fantome” pentru ca au atat de putin stele, ceea ce face ca lumina lor sa fie estompata in pofida marimii mari. DF2 are aproape aceeasi marime precum Calea Lactee dar contine de 250 de ori mai putine stele si aproape deloc materie intunecata. In timp ce in Calea Lactee exista 100 de miliarde de stele, in DF2 sunt doar 400 de milioane.

Galaxia a fost depistata de astronomi utilizand Dragonfly Telephoto Array, un telescop special cu 48 de lentile din New Mexico, SUA, utilizat pentru cautarea de galaxii ultradifuze.

Observatiile ulterioare au dus la descoperirea unui numar de caracteristici neobisnuite. Spre deosebire de galaxiile spirale tipice, DF2 nu are o regiune centrala densa si ii lipsesc discul sau bratele. Si, spre deosebire de galaxiile eliptice, nu are in centrul sau o gaura neagra.

Insa cel mai ciudat lucru despre DF2 a iesit la iveala cand astronomii au estimat masa galaxiei masurand viteza cu care roiurile de stele orbiteaza in centrul sau. Viteza mai mica este echivalenta cu o masa mai mare.

Ei au aflat ca aproape toata masa DF2 este reprezentata de stelele vizibile, gaz si praf, ceea ce inseamna ca masa „invizibila” constand in materie intunecata nu se afla acolo.

„Daca exista acolo materie intunecata, este foarte putina. Stelele din galaxie reprezinta toata masa si nu pare sa fi ramas loc pentru materia intunecata”, a spus profesorul van Dokkum.

Calificand DF2 drept „uimitoare”, el a spus ca galaxia este atat de rarefiata incat pur si simplu se poate vedea prin ea.

El a petrecut o ora „pur si simplu uitandu-se” la o imagine a obiectului obtinuta de Hubble Space Telescope care arata „o masa gigantica prin care poti vedea”. Toate galaxiile din spatele DF2 erau vizibile.

Descoperirea este anuntata in revista Nature. Oamenii de stiinta incearca acum sa gaseasca o explicatie viabila pentru lipsa materiei intunecate din galaxie.

Un indiciu ar putea fi ca DF2 se afla intr-un grup de galaxii dominate de o galaxie eliptica gigantica, NGC 1052. Nasterea turbulenta a NGC 1052 in urma cu miliarde de ani este posibil sa fi jucat un rol in deficitul de materie intunecata al DF2, cred astronomii.

O alta posibilitate este ca un eveniment cataclismic din DF2 sa fi consumat tot gazul si materia intunecata, oprind formarea stelelor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: