9 Mai, zi cruciala. CNN: Oficiali occidentali se asteapta ca Putin sa „declare oficial razboi Ucrainei”. Rusia ar putea trece la mobilizare generala

externe

Presedintele rus Vladimir Putin ar putea declara oficial razboi Ucrainei cu ocazia zilei de 9 Mai, o miscare care ar permite mobilizarea completa a fortelor militare ale Rusiei, considera oficialii americani si occidentali citati de CNN.

Data de 9 mai, cunoscuta ca „Ziua Victoriei” in interiorul Rusiei, sarbatoreste infrangerea nazistilor in 1945. Oficialii occidentali au crezut mult timp ca Putin va profita de semnificatia simbolica si de valoarea propagandistica a acestei zile pentru a anunta fie o realizare militara in Ucraina, fie o escaladare majora a ostilitatilor – sau ambele.

Oficialii au inceput sa se concentreze asupra unui scenariu, si anume ca Putin va declara oficial razboi Ucrainei pe 9 mai. Pana in prezent, Putin a insistat sa se foloseasca termenul „operatiune militara speciala”, interzicand efectiv cuvinte precum „invazie” si „razboi”.

„Cred ca va incerca sa treaca mai departe de ‘operatiunea speciala'”, a declarat saptamana trecuta secretarul britanic al apararii, Ben Wallace, la postul de radio LBC. „El a a pregatit terenul pentru a putea spune ‘uite, acesta este acum un razboi impotriva nazistilor, am nevoie de mai multi oameni. Am nevoie de mai multa carne de tun rusa'”.

Wallace a adaugat ca „nu ar fi surprins, si nu am nicio informatie in acest sens, ca probabil va declara in aceasta zi de 9 Mai ca ‘acum suntem in razboi cu nazistii din lume si trebuie sa mobilizam in masa poporul rus'”.

O declaratie oficiala de razboi pe 9 mai ar putea potenta sprijinul public pentru invazie. De asemenea, in conformitate cu legislatia rusa, i-ar permite lui Putin sa mobilizeze fortele de rezerva si sa recruteze recruti, despre care oficialii spun ca Rusia are nevoie disperata pe fondul unui deficit tot mai mare de forta de lupta. Oficialii occidentali si ucraineni au estimat ca cel putin 10.000 de soldati rusi au fost ucisi in razboi.

Cu mai putin de o saptamana inainte de Ziua Victoriei din 9 mai, Moscova ar putea sa intreprinda si alte actiuni. Printre alte optiuni se numara anexarea teritoriilor separatiste Luhansk si Donetk din estul Ucrainei, facand un efort major pentru Odesa, in sud, sau declarand controlul deplin asupra orasului port Mariupol, in sudul tarii.

SUA au informatii „foarte credibile” potrivit carora Rusia va incerca sa anexeze Luhansk si Donetk „undeva la mijlocul lunii mai”, a declarat luni ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter. Exista, de asemenea, indicii ca Rusia ar putea planui sa declare si apoi sa anexeze o „republica populara” in orasul Herson din sud-estul tarii.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat luni ca exista „motive intemeiate pentru a crede ca rusii vor face tot ce pot pentru a folosi” ziua de 9 mai in scopuri propagandistice”.

„Am vazut ca rusii si-au dublat cu adevarat eforturile de propaganda, probabil, aproape sigur, ca mijloc de a distrage atentia de la esecurile lor tactice si strategice pe campul de lupta din Ucraina”, a declarat Price in cadrul unui briefing al Departamentului de Stat.

Price a adaugat ca „ar fi o mare ironie daca Moscova ar folosi ocazia ‘Zilei Victoriei’ pentru a declara razboi, ceea ce in sine le-ar permite sa creasca numarul de recruti intr-un mod in care nu pot face acum, intr-un mod care ar echivala cu a dezvalui lumii ca efortul lor de razboi esueaza, ca se clatina in campania lor militara si in obiectivele lor militare”, a subliniat Price.

Comentarii: