9 mai, zi tensionata in Moldova. Maia Sandu anunta ca Moscova orchestreaza manifestatii in republica

politica

maia sandu, presedinte, republica moldova

Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a denuntat marti manifestatii care, in opinia sa, sunt controlate de la distanta de Moscova pentru a destabiliza tara sa, unde fortele proruse planuiesc sa celebreze saptamana aceasta un moment-cheie din istoria sovietica, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Partidele proruse din Republica Moldova planuiesc sa celebreze la 9 mai victoria sovietica impotriva Germaniei naziste, un element central al discursului patriotic al Kremlinului.

In aceeasi zi, sustinatorii Maiei Sandu – a caror ambitie este ca tara lor sa adere la UE – intentioneaza sa marcheze Ziua Europei, precizeaza AFP.

„Nu este nimic rau in a manifesta. Republica Moldova este o tara democratica si facem tot ce este necesar pentru a garanta libertatea de exprimare a cetatenilor, indiferent daca sunt sau nu de acord cu guvernul”, a declarat presedinta moldoveana, aflata marti intr-o vizita oficiala la Oslo.

„Este cu totul altceva cand aceste evenimente sunt platite din afara tarii si cand cei care ies in strada nu sunt acolo cu propria agenda, ci cu agenda altcuiva”, a adaugat ea in cadrul unei conferinte de presa.

Fortele proruse au anuntat recent, de la Moscova, crearea unei coalitii sub egida oligarhului fugar Ilan Sor, condamnat in contumacie pentru frauda, in vederea alegerilor prezidentiale, preconizate sa aiba loc la 20 octombrie.

De la invazia rusa in Ucraina, acest lider neoficial al opozitiei proruse a organizat in mod regulat manifestatii impotriva guvernului proeuropean la Chisinau si in alte orase, pe fondul unor tensiuni in crestere intre Rusia si Republica Moldova.

„Rusia a incercat sa destabilizeze tara in trecut. Rusia a incercat sa finanteze manifestatii in trecut”, a subliniat Maia Sandu, adaugand ca institutiile tinerei democratii din Republica Moldova au rezistat.

„Moldova este adeseori un teren de testare pentru instrumentele hibride ale Rusiei si, ajutandu-ne, partenerii nostri pot invata din experienta noastra” si se pot pregati, a mai spus ea.

Premierul norvegian Jonas Gahr Store a anuntat marti un ajutor suplimentar de 350 de milioane de coroane (30 de milioane de euro) pentru Republica Moldova.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: