90% dintre japonezi cred ca si China va ataca Taiwanul dupa ce Rusia a atacat Ucraina. Marea majoritate a japonezilor este de acord ca Ucraina sa fie ajutata militar de tara lor

externe

Un sondaj realizat sambata arata ca 9 din 10 japonezi si-au exprimat teama ca China ar putea invada Taiwanul.

Sondajul a fost realizat de Mainichi Shimbun si de Centrul de cercetare al Universitatii Saitama.  Dintre respondenti, 56% au exprimat ca au „ingrijorari puternice” ca China ar putea invada Taiwanul, in timp ce 33% au declarat ca au „un anumit grad de ingrijorare”, anunta Yahoo News.

Temerile respondentilor cu privire la perspectiva ca China sa invadeze Taiwanul provin si dintr-o disputa teritoriala in curs de desfasurare intre China si Japonia cu privire la un lant de insule cunoscut sub numele de Senkaku in Japonia si Diaoyu in China.

Avand in vedere ca un numar tot mai mare de taiwanezi doresc sa obtina independenta fata de China, au crescut ingrijorarile legate de o potentiala invazie, pe fondul invaziei dintre Rusia si Ucraina.

In ceea ce priveste invazia rusa in Ucraina, sondajul a constatat ca 87% dintre respondenti sunt ingrijorati de aceasta situatie. Dintre acesti respondenti, 46% au simtit „ingrijorari puternice” cu privire la modul in care aceasta ar putea afecta securitatea Japoniei, in timp ce 41% au exprimat „un anumit grad de anxietate”.

La intrebarea daca Japonia ar trebui sa trimita veste antiglont in Ucraina, 61% dintre respondenti au considerat ca este „rezonabil”, in timp ce un procent si mai mare a declarat ca Japonia trebuie sa ofere mai mult ajutor militar. Alti 11% au fost de parere ca Japonia nu trebuie sa ajute armata ucraineana.

Sondajul de sambata a aratat o crestere semnificativa a temerilor respondentilor in comparatie cu un sondaj similar realizat de Nikkei Asia la 28 februarie, care a aratat ca 77% dintre respondenti se temeau de o invazie a Chinei in Taiwan.

In sondajul realizat de Nikkei Asia, s-a aratat ca ingrijorarile erau mai mari in randul grupurilor de varsta de 40 si 50 de ani. In cadrul acestui grup de varsta, 83% dintre respondenti si-au exprimat ingrijorarea ca China ar putea invada Taiwanul.

Comentarii: