950 de decese in Spania in ultimele 24 de ore. In Catalonia nu mai sunt internati pacientii peste 80 de ani

externe

Spania inregistreaza un nou record de decese in 24 de ore, fiind inregistrate de miercuri pana joi inca 950 de morti. Numarul total al deceselor a ajuns la 10.003.

Autoritatile sanitare din regiunea autonoma spaniola Catalonia i-au sfatuit pe medici sa nu interneze in Unitatile de Primiri Urgente (UPU), deja suprasolicitate, pacienti cu coronavirus cu varste de peste 80 de ani, informeaza EFE, care citeaza miercuri un document intern al Sistemului de Urgente Medicale (SEM) din Catalonia care a fost trimis inca din 25 martie lucratorilor sanitari.

In prezent, unitatile de terapie intensiva sunt punctul critic al sistemului sanitar din Spania, una dintre cele mai afectate tari de pandemia de coronavirus, cu peste 102.000 de cazuri confirmate si 5.872 de pacienti internati la UPU in intreaga tara, potrivit datelor publicate miercuri.

Aceste UPU sunt la limita capacitatii de functionare in mai multe regiuni din Spania si risca sa intre in colaps, mai ales in Catalonia si Madrid, cu 1.769 si respectiv 1.514 pacienti, potrivit EFE.

Directorul medical al SEM, medicul Xavier Gimenez, a precizat miercuri pentru agentia de presa citata ca este vorba de niste recomandari, nu de instructiuni, care au fost luate pe baze stiintifice si au la baza criterii etice. Documentul are sprijinul Consiliului Colegiului Medicilor din Catalonia, dar nu si pe cel al Observatorului de Bioetica si Drept al Universitatii din Barcelona, noteaza EFE.

Potrivit documentului citat, pacientii de peste 80 de ani vor primi „doar terapie cu oxigen de inalta concentratie”, iar daca starea lor de sanatate nu se imbunatateste in 15 minute, „poate fi luat in calcul tratamentul de confort (morfina) pentru a calma senzatia de dispnee”.

Potrivit datelor Ministerului Sanatatii din Spania, peste 85% dintre persoanele decedate in aceasta tara din cauza coronavirusului aveau peste 70 de ani, iar sase din zece aveau peste 80 de ani.

Si Asociatia Medicala Britanica (BMA) a emis un ghid de conduita etica in care se mentioneaza ca pacientilor cu coronavirus li s-ar putea retrage tratamentul pentru a fi acordat altor pacienti cu mai multe sanse de a supravietui, transmite Press Association. BMA avertizeaza ca medicii s-ar putea vedea nevoiti sa ia „decizii dure” in ceea ce priveste rationalizarea resurselor limitate – precum dispozitivele de ventilare mecanica – in cazul in care spitalele vor fi suprasolicitate.

Pe de alta parte, EFE transmite ca spitalele din Catalonia au creat linii telefonice speciale pentru a ajuta psihologic personalul sanitar implicat in lupta impotriva COVID-19, in incercarea de a evita un posibil stres post-traumatic. Obiectivul demersului este de „a-i ajuta sa se vindece pe cei care vindeca”, un colectiv asupra caruia „se exercita o presiune enorma”, a explicat presedintele Societatii Catalane de Psihiatrie si Sanatate Mentala, Narcis Cardoner.

Totusi, remarca EFE, numarul tot mai mare de pacienti face ca multi dintre medici sa nu aiba timpul necesar sa apeleze la aceste mecanisme.

Intre situatiile care provoaca cel mai mare stres in randul personalului medical se numara excesul de munca, deciziile dificile pe care trebuie sa si le asume in trierea pacientilor, nesiguranta legata de faptul ca sunt obligati sa-si asume roluri cu care nu sunt obisnuiti si teama de a nu-si infecta familia atunci cand revin acasa.

EFE aminteste ca, din totalul persoanelor contagiate, 14% reprezinta personal medical, si pune aceasta situatie pe seama insuficientei echipamentului de protectie in spitale.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: