Israel: Revizuirea judiciara declanseaza o criza militara. Numarul rezervistilor care refuza sa se prezinte la serviciu creste

externe

Israel: Revizuirea judiciara declanseaza o criza militara pe masura ce numarul rezervistilor care refuza sa se prezinte la serviciu creste

Pe masura ce Israelul se afunda din ce in ce mai adanc in criza dupa ce parlamentul a adoptat primul proiect de lege al controversatei revizuiri judiciare, mii de rezervisti ai IDF – coloana vertebrala a armatei israeliene – ameninta sa nu se prezinte la serviciu. Si liderii Israelului trag alarme cu privire la pregatirea tarii pentru razboi, potrivit CNN.

Legea care a intrat in vigoare miercuri a luat dreptul instantei de a se opune deciziilor guvernamentale pe baza faptului ca acestea sunt „nerezonabile”. Milioane de oameni s-au opus schimbarii, potrivit sondajelor de opinie, despre care criticii au spus ca ar eroda independenta instantelor si ar dauna democratiei Israelului.

„In momentul actual, IDF (Fortele de Aparare ale Israelului) sunt competente”, a declarat marti, purtatorul de cuvant al IDF, contraamiralul Daniel Hagari reporterilor, dar el a recunoscut ca pregatirea militara a tarii ar putea fi afectata.

„Daca rezervistii nu se prezinta pentru o lunga perioada de timp, vor fi aduse prejudicii competentei armatei. Este un proces gradual care va fi afectat in functie de prezenta rezervistilor”, a spus el.

Amenintarea este fara precedent in domeniu, spun expertii, iar armata i-a rugat pe rezervisti sa ramana la posturile lor.

„IDF are nevoie de voi – doar impreuna ne vom proteja casa noastra, a tuturor”, a spus seful Statului Major General al IDF, Herzi Halevi, adresandu-se rezervistilor.

Aproape 10.000 de rezervisti militari au anuntat, luni, inainte de adoptarea controversatului proiect de lege, ca vor refuza sa se ofere voluntari daca acesta va fi adoptat. Iar numarul celor care refuza este in crestere, potrivit lui Hagari.

Secretarul american al Apararii, Lloyd Austin, a vorbit la telefon cu ministrul israelian al apararii Yoav Gallant si a reiterat angajamentul SUA fata de securitatea Israelului. Dar el a mai spus ca „un consens larg prin dialogul politic” este esential pentru mentinerea democratiei.

Chuck Freilich, cercetator la Institutul pentru Studii de Securitate Nationala (INSS) din Tel Aviv, care a servit timp de peste 20 de ani in institutia de securitate nationala a Israelului, a spus ca tara se afla intr-un „punct de inflexiune” istoric in care „ar putea fi luate masuri extreme pentru a sustine caracterul fundamental al democratiei Israelului”.

Vorbind despre refuzul rezervistilor, Freilich a spus ca „pe de o parte, este admirabil”. Dar, pe de alta parte, a spus el, „este un lucru oribil pentru IDF”. A fost remarcabil, a adaugat el, ca una dintre cele mai bune armate ale lumii „ameninta sa se destrame din cauza schimbarilor interne”.

Cand votul a trecut, luni, de parlament, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a cerut IDF sa „stea departe de orice controversa politica”.

Tara care a intrat in razboi la scurt timp dupa fondarea sa in 1948, Israelul a purtat sapte razboaie si s-a angajat in alte cateva conflicte mai mici cu vecinii sai.

Fiecare israelian cu varsta de peste 18 ani trebuie sa serveasca in armata, o institutie care este profund inradacinata in simtul identitatii si natiunii multor israelieni. Cetatenii palestinieni ai Israelului si evreii ultra-ortodocsi sunt scutiti de serviciul militar.

Yiftach Golov, veteran IDF cu dizabilitati si un membru de frunte al Brothers and Sisters in Arms, miscarea de protest a rezervistilor si veteranilor IDF, a spus ca „prin definitie, rezervistii sunt coloana vertebrala a IDF”.

„Ei reprezinta majoritatea, cea mai mare fractiune a IDF”, a spus Golov pentru CNN, adaugand ca puterea lor nu este doar in cifre, ci si in expertiza lor.

Dupa incheierea serviciului obligatoriu, soldatii pot face parte din armata de rezerva a tarii – o forta de aproximativ 400.000 de soldati care pot fi mobilizati in orice moment. Israelienii pot ramane parte din rezerva pana la patruzeci de ani sau uneori mai mult.

Printre cei care ameninta sa demisioneze se numara peste 1.000 de rezervisti din Fortele Aeriene Israeliene, pe care Golov ii descrie drept una dintre „fortele majore” ale armatei. Fortele aeriene israeliene reprezinta o treime din forta de munca a IDF.

„Simtim ca facem ceea ce trebuie si ca luptam pentru democratia Israelului”, a declarat marti pentru CNN un rezervist, care este voluntar de 23 de ani, la un protest la Ierusalim.

Freilich spune ca rezervistii se vor intoarce probabil la serviciu daca va exista o amenintare reala la securitatea nationala, dar protestul lor dauneaza totusi IDF.

„Acesta nu este un refuz de a servi”, a spus el. „Acestia sunt oameni care sunt total dedicati apararii Israelului si, daca maine ar exista o urgenta de securitate, toti se vor prezenta la serviciu instantaneu”.

„Ceea ce spun ei este ca aceasta criza este atat de importanta incat exista o moralitate mai inalta la care trebuie sa raporteze”, a adaugat el.

Criza interna a Israelului are loc pe fondul tensiunilor crescute la granitele sale. Tara este inca in razboi oficial cu cativa dintre vecinii sai, inclusiv Libanul si Siria. Violenta izbucneste in mod regulat intre fortele israeliene si palestinieni din Ierusalimul de Est si in Cisiordania ocupata, precum si cu militantii palestinieni din Gaza.

Dupa ani de calm, tensiunile au crescut si dincolo de granita de nord a Israelului cu Libanul la inceputul acestui an, cand Israelul si militantii din sudul Libanului au lansat rachete in aprilie. Escaladarea a fost cea mai grava intre cele doua parti din 2006. Israelul a dat vina pe Hamas.

Unii dintre inamicii Israelului au urmarit criza indeaproape.

Liderul Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah a declarat luni intr-un discurs televizat ca Israelul se afla „pe calea colapsului, fragmentarii si disparitiei”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: