A aparut primul inculpat care vrea sa scape dupa decizia CCR privind prescriptia faptelor. Azi trebuia sa primeasca verdictul final pentru o mita de 6,3 milioane de euro

news

Cum era de asteptat, a aparut deja un prim inculpat care incearca sa profite de situatia privind prescriptia faptelor. Este vorba de Lucian Duta, fostul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

G4Media arata ca joi seara, la cateva ore dupa decizia CCR, avocatii lui Duta au depus la Curtea de Apel Bucuresti o cerere in care solicita repunerea pe rol a procesului.

Fostul sef al CNAS a fost condamnat in prima instanta la 6 ani de inchisoare, in dosarul cardului national de sanatate. Procurorii DNA l-au acuzat ca a primit o mita de 6,3 milioane euro, in schimbul acordarii unui contract din bani publici catre doua firme de software.

In cererea depusa joi, avocatii sai spun ca, odata cu declararea neconstitutionala a articolului din Codul Penal, procesul trebuie reluat pentru ca judecatorii sa stabileasca daca in cazul sau a intervenit sau nu prescriptia.

Situatia poate fi cu atat mai frustranta pentru procurori, de vreme ce astazi era asteptat un verdict final.

Amintim ca CCR a declarat, joi, neconstitutional articolul din Codul Penal care le permitea procurorilor sa obtina intreruperea termenului de prescriptie a raspunderii penale.

Articolul a ajuns pe masa magistratilor in 2018, dupa ce au facut sesizari mai multe instante din tara. El spunea „Cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se intrerupe prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza”. CCR a stabilit atunci ca aceasta generalizare e neclara, imprevizibila si incoerenta si trebuie inlocuita.

Cum in 4 ani nu a fost modificata de cei responsabili, Curtea a constatat neconstitutionalitatea. Acum, Parlamentul are la dispozitie 45 de zile sa gaseasca formula constitutionala.

Parlamentarii USR au depus deja vineri dimineata o initiativa legislativa pentru modificarea Codului Penal in acord cu deciziile CCR si solicita adoptarea in procedura de urgenta, astfel incat coruptii sa nu scape de dosarele penale cu ajutorul chichitelor legislative.

„Daca legea nu va fi modificata urgent, chiar inainte sa fie publicata decizia CCR in Monitorul Oficial, toate dosarele penale in care ar fi fost depasit termenul de prescriptie a raspunderii penale daca nu ar fi operat intreruperea, inclusiv dosare de politicieni corupti sau interlopi periculosi, vor putea fi inchise prin prescrierea raspunderii penale. Daca Iordache legifera activ pentru a scapa grangurii de dosare, Predoiu ii face scapati prin inactiune”, acuza cei de la USR.

Ei sustin ca, in mandatul de ministru al Justitiei, Stelian Ion a finalizat proiectul de modificare a Codului Penal si l-a pus in transparenta publica din data de 27 iulie 2021, dar ulterior ministrii Bode si Predoiu (ambii PNL) nu l-au promovat nici pana in prezent, desi termenul de transparenta s-a implinit din data de 8 septembrie 2021.

”Catalin Predoiu ocupa degeaba postul de ministru al Justitiei sau poate tocmai aceasta este misiunea lui acolo, sa-i scape de dosare penale pe unii politicieni si interlopi. Declaratia lui Predoiu, prin care recunoaste ca proiectul era deja finalizat la Minister, dar ca inca mai asteapta pana il trimite la Parlament, sa vada mai intai motivarea CCR, este inca o dovada a relei sale credinte sau a incompetentei crase”, a afirmat Stelian Ion, vicepresedinte USR.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: