A demisionat dirijorul-sef al prestigiosului Teatru Balsoi: „Voi fi intotdeauna impotriva oricarui conflict, sub orice forma”. A demisionat si de la Orchestre National du Capitole de Toulouse

externe

Tugan Sokhiev, prestigiosul dirijor-sef al Teatrului Balsoi, a demisionat „cu efect imediat” dupa ce i s-a cerut sa-si exprime opinia cu privire la invazia rusa in Ucraina.

„Inainte de toate trebuie sa spun cel mai important lucru: nu am sustinut niciodata si voi fi intotdeauna impotriva oricarui conflict, sub orice forma”, a declarat dirijorul rus intr-o postare pe Facebook.

Dar el a demisionat fara sa-si precizeze pozitia fata de conflict si a parasit si postul de dirijor al Orchestre National du Capitole de Toulouse din Franta, unde fusese presat sa-si clarifice opiniile.

„Astazi sunt fortat sa fac o alegere si sa aleg una dintre familiile mele muzicale in detrimentul celeilalte. Mi se cere sa aleg o traditie culturala in detrimentul celeilalte”, a declarat el, citat de BBC.

El a precizat ca decizia sa s-a bazat pe faptul ca a fost „fortat sa se confrunte cu optiunea imposibila de a alege intre muzicienii mei iubiti din Rusia si muzicienii mei iubiti din Franta”.

Saptamana trecuta, Filarmonica din Munchen l-a demis cu efect imediat pe dirijorul sef rus Valery Gergiev, dupa ce acesta nu a raspuns la apelurile de condamnare a invaziei.

Sokhiev a adaugat: „Mi se cere sa aleg o traditie culturala in detrimentul alteia. Mi se cere sa aleg un artist in detrimentul celuilalt. Mi se cere sa aleg un cantaret in detrimentul celuilalt. In curand mi se va cere sa aleg intre Ceaikovski, Stravinski, Sostakovici si Beethoven, Brahms, Debussy.”

El a adaugat ca nu poate „suporta sa asiste” la modul in care colegii sai artisti sunt „amenintati, tratati fara respect si sunt victime ale asa-numitei ‘culturi de anulare'”.

Directorul general al Bolshoi, Vladimir Urin, a declarat pentru agentia de presa de stat Tass ca este intristat de aceasta decizie.

„Imi pare foarte rau. Plecarea sa este o problema serioasa pentru Teatrul Bolshoi. Nu este clar cum va evolua situatia de acum incolo”, a spus el.

Comentarii: