A doua invazie a Rusiei este mult mai rea decat cea din februarie 2022. Marturii ale refugiatilor din regiunea Harkov – Video

externe

Invazie Harkov

Noua ofensiva rusa in regiunea ucraineana Harkov a fortat peste 6.000 de persoane sa evacueze un mic oras, incepand de vineri, temandu-se pentru vietile lor si grabindu-se sa scape de o a doua ocupatie la mai bine de doi ani dupa ce trupele Moscovei au trecut prima data granita cu coloane de tancuri, relateaza Washington Post.

Valul de persoane stramutate din Vovchansk, situat la doar 8 km de granita cu Rusia, si din asezarile din jur aminteste de acele prime zile ale invaziei din februarie 2022 – dar acest atac al Rusiei este chiar mai rau, au spus cei evacuati.

Bombe rusesti cantarind cate o jumatate de tona fiecare au fost lansate in mod repetat din avioane asupra Vovchansk si a oraselor de frontiera invecinate de cateva zile. Sunetul bombardamentelor de artilerie a fost constant. Dronele autodistructive pot fi auzite bazaind deasupra capului inainte de a se prabusi in vehicule. Atat de multe lucruri sunt in flacari – padurea din jur, masini, cladiri de apartamente – incat fumul gros face dificila respiratia.

Vovchansk era aproape pustiu dupa trei zile de bombardamente rusesti. O populatie de peste 17.000 de locuitori de dinainte de razboi a fost redusa la doar cateva sute.

Chiar si rezidentii in varsta care anterior au jurat sa nu plece niciodata, spunand ca nu au unde sa se duca, au ales acum sa fuga, incapabili sa suporte distrugerea totala care se apropie de ei.

„Credeti ca au nevoie de aceste sate?”, a declarat Valentina Ilyenko, in varsta de 73 de ani, despre rusi. „Nu a mai ramas nimic. Vor continua sa plece. Doar vor sa scape de noi pentru orice planuiesc in continuare”.

Soldatii rusi au ajuns la marginile nordice ale orasului, iar armata ucraineana spune ca a trimis intariri pentru a respinge asaltul.

Scopul ofensivei rusesti nu este clar, dar oficialii ucraineni si occidentali spun ca Moscova ar putea incerca sa extinda o zona tampon la aproximativ 10 kilometri adancime in Ucraina pentru a limita capacitatea Kievului de a bombarda satele rusesti de peste granita.

Regiunea Harkov se invecineaza cu regiunea rusa Belgorod, care a fost supusa unor atacuri repetate – una dintre putinele zone din Rusia in care locuitorii resimt impactul persistent si direct al unui razboi care a distrus orasele ucrainene si a stramutat milioane de ucraineni.

Multi dintre cei evacuati au declarat ca se tem ca Rusia ar putea face o a doua incercare de a ajunge in orasul Harkov, al doilea ca marime din Ucraina, care se afla la doar 30 de kilometri de granita cu Rusia.

Harkovul a fost tinta unor atacuri frecvente cu rachete timp de doi ani, dar o contraofensiva ucraineana de amploare in septembrie 2022 a impins fortele invadatoare in afara celei mai mari parti a regiunii de nord-est, inclusiv din multe dintre orasele de frontiera unde Rusia castiga acum din nou teren.

Cu fiecare avansare rusa, creste riscul ca orasul Harkov sa se afle din nou in raza de actiune a artileriei rusesti.

„Inamicul vine spre noi dinspre nord si incearca sa patrunda si mai mult pe teritoriile noastre”, a declarat luni guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, in cadrul unei conferinte de presa.

Rusii „incearca sa ocupe orasul Vovchansk si sa preia controlul asupra lui, dar armata noastra inca ii retine acolo, iar luptele au loc in absolut toate directiile”, a adaugat Syniehubov.

Deocamdata, oficialii americani urmaresc cu ingrijorare impingerea rusa, dar nu cred inca ca ucrainenii sunt pe punctul de a pierde un teritoriu semnificativ.

Oficialii americani au declarat ca decizia Rusiei de a lovi acum a fost probabil motivata de faptul ca stie ca Ucraina se reinarmeaza rapid, datorita noilor fonduri aprobate recent de Congres dupa o intarziere de peste sase luni – ceea ce inseamna ca Kievul va fi sensibil mai puternic in cateva saptamani.

Este posibil ca Rusia sa testeze pentru a vedea cat de departe poate avansa intre timp, au declarat oficialii.

Desi oficialii occidentali si ucraineni au avertizat timp de luni de zile ca Moscova ar putea organiza o ofensiva in regiunea Harkov, unii oficiali militari si politicieni din opozitie au observat pe retelele de socializare ca Ucraina nu a pregatit o aparare suficienta la granita, permitand Rusiei sa avanseze rapid in mai multe sate. Comandantul ucrainean responsabil pentru frontul de nord-est a fost demis luni.

Fortele ucrainene, depasite numeric, erau deja intinse pe o linie de front care se intinde pe 1.000 de kilometri. Personalul militar de pe teren se plange de luni de zile de lipsa de trupe.

Kievul se pregateste sa mobilizeze mai multe trupe, dar ar putea dura luni de zile pentru a le antrena si a le duce pe front. Cei care lupta de mai bine de doi ani fara pauza se confrunta cu o oboseala extrema pe fondul intensificarii atacurilor rusesti.

Pe langa pierderile din Harkov, Ucraina a cedat teren in regiunea Donetk, in orasul inclestat Chasiv Yar si in jurul Avdiivka, un oras capturat de Rusia in februarie.

Iar fortele ucrainene sunt in mare parte lipsite de aparare in fata utilizarii sporite de catre Rusia a bombelor plane, arme primitive din epoca sovietica care lovesc pozitiile militare ale Kievului si pot distruge cladiri civile intregi.

Oficialii si soldatii ucraineni au cerut insistent avioane de lupta moderne, cum ar fi F-16, proiectat de SUA, care ar trebui sa ajunga in Ucraina in cursul acestui an. Avioanele ar permite Ucrainei sa ameninte cu doborarea bombardierelor rusesti invadatoare.

„De indata ce vom avea o aviatie normala, atunci vor putea dobori avioanele in aer si nu vor mai folosi bombele”, a declarat un comandant al unei unitati de aparare aeriana din regiunea Harkov.

„Aviatia si apararea aeriana – de asta avem nevoie si atunci nu vor mai avea posibilitatea fizica de a folosi [bombele plane]”, a declarat acest comandant. „Este principala munitie a inamicului acum. Si este o cerere atat de simpla, la naiba!”.

Comandantul a declarat ca, in apropierea granitei de la Harkov, avioanele rusesti au efectuat trei sau patru iesiri pe zi pentru a lansa bombele.

„Este pur si simplu iadul pur acolo”, a declarat Anastasia Kondratenko, in varsta de 26 de ani.

La fel ca alti evacuati, Kondratenko fusese adusa la un centru din orasul Harkov pentru a se inregistra ca persoana stramutata in interiorul tarii. Oamenilor li s-au dat perne si plapumi si li s-a oferit sa doarma intr-un dormitor daca nu aveau unde sa se duca in alta parte. Un barbat care fuma o tigara in timp ce isi tinea in brate pisica neagra a sarit la sunetul usii unei masini care se inchidea, speriat de zgomot dupa ce a indurat atatea explozii.

Lubov si Nikolay Bondarenko, un cuplu casatorit in varsta de 70 de ani, au luat cu ei doar papagalul lor de 8 ani, Kesha, atunci cand au plecat din Vovchansk. Au trait prima ocupatie a Rusiei si au spus ca nu credeau ca vor supravietui acesteia.

„Nu mai aveam rabdare, ne feream de explozii”, a spus Lubov. „Am petrecut noaptea trecuta in casa scarii si nu am dormit toata noaptea. Am asteptat, am asteptat, am asteptat, am asteptat si apoi a venit sfarsitul. A trebuit sa plecam”.

Luni dimineata, Oleksii Kharkivskyi, seful politiei rutiere din Vovchansk, a condus prin oras in cautarea putinilor oameni ramasi care doreau sa fie evacuati. S-a oprit la un bloc de apartamente. O bomba cazuse in fata acestuia, lasand pamant parjolit si un crater mare in pamant. A intrat in curte si a strigat: „Oameni buni, iesiti afara, ne evacuam!”.

Cladirea de caramida era patata cu urme negre de arsuri. Singurul sunet de raspuns erau jaluzelele care se loveau de ferestrele spulberate si focuri de artilerie in departare.

„Nu a mai ramas nimeni aici”, a spus el, intorcandu-se la masina.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: