A doua mare umilinta pentru PSD si ALDE. Un milion din alegatorii lor au votat la referendumul lui Klaus Iohannis

analize

Sociologul Sebastian Lazaroiu scoate in evidenta o noua situatie umilitoare pentru liderii PSD si ALDE, in urma alegerilor de duminica. Aproximativ un milion dintre cei care au votat PSD si ALDE la europarlamentare au votat si la referendum, ignorand astfel solicitarile liderilor celor doua partide.

Lazaroiu demonstreaza ca aproximativ 40% dintre alegatorii PSD si ALDE au votat si la referendumul lui Iohannis.

„A doua veste proasta pe care liderii PSD-ALDE o tin ascunsa de alegatorii lor. Poate ca Pieleanu le-a dat cifrele in privat, dar ele pot fi, in mare, deduse.

Deci: prima veste o stiu toti. Impreuna, PSD-ALDE au luat 26%, jumatate din scorul de la inceput de mandat.

N-ati vrea sa stiti cati dintre alegatorii PSD-ALDE au urmat indemnul liderilor de a nu merge la referendum?

Un calcul simplu:

Presupunem ca toti alegatorii PSD-ALDE au boicotat. Total alegatori PSD-ALDE aprox. 2,5 milioane. Daca toti boicotau atunci referendumul ar fi avut o participare de 8,9 milioane – 2,5 milioane adica 6,4 milioane (apropo, referendumul se valida si cu un boicot total al lor).

Dar referendumul a avut 7,5 milioane participare, de unde rezulta ca CEL PUTIN aprox. un milion de alegatori PSD-ALDE au urmat indemnul lui Iohannis de a vota la referendumul pe justitie si impotriva recomandarii liderilor. Spun ‘cel putin’ pentru ca e probabil sa mai fi boicotat si de la alte partide in afara de PSD si ALDE.

Bref, ca sa aveti imaginea acestui epic fail.

Nu doar ca PSD-ALDE au pierdut jumatate din alegatori fata de 2016, dar, si din cei ramasi, cel putin 40% au dat cu flit liderilor pe subiectul nr. 1 al ultimilor doi ani si jumatate: justitia.

Mai simplu – cel putin 40% l-au urmat pe Iohannis, contracandidatul PSD la alegerile din toamna”, a explicat Sebastian Lazaroiu pe Facebook.

La referendumul pentru Justitie, conform datelor centralizate de Biroul Electoral Central pana marti, la ora 19,45, un numar de 5.864.980 de persoane au votat „Da” la intrebarea nr. 1 si 5.745.740 au spus „Da” la intrebarea nr. 2.

La intrebarea nr. 1 au raspuns „Nu” – 988.295 de alegatori, iar la intrebarea nr. 2 au spus „Nu” – 943.291.

Un numar de 7.913.195 de alegatori au votat la referendumul de duminica.

Mai mult despre:

Comentarii: