politica

A fost ales noul presedinte al Parlamentului European. Cum au ratat nulitatile din PSD aceasta pozitie

Europarlamentarul socialist David Sassoli a fost ales miercuri presedinte al Parlamentului European (PE) pentru urmatorii doi ani si jumatate, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

In varsta de 63 de ani, Sassoli a obtinut o majoritate simpla in a doua runda de vot desfasurata in prima sesiune plenara a Parlamentului European, el primind 345 de voturi. Au mai candidat pentru acest post conservatorul ceh Jan Zahradil, care a obtinut 160 de voturi in turul doi, eurodeputata ecologista germana Ska Keller, 119 voturi, si deputata spaniola Sira Rego, din grupul de extrema stanga GUE/NGL, 43 de voturi.

Fost jurnalist din Florenta, Sassoli a fost europarlamentar si in ultimele doua legislaturi. ”Trebuie sa avem curajul sa relansam proiectul nostru de integrare, trebuie sa facem Uniunea noastra sa evolueze” pentru a o face mai reactiva fata de cetateni, a declarat el in hemiciclul de la Strasbourg imediat dupa anuntul alegerii sale.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marti, la finalul summitului maraton la care liderii europeni au convenit asupra nominalizarilor pentru posturile-cheie in institutiile UE, ca acestia doresc ca functia de presedinte al PE sa fie impartita intre socialisti si populari, cate doi ani si jumatate pentru fiecare.

Conform compromisului la care au ajuns liderii europeni, doua femei si doi barbati vor prelua principalele posturi de conducere in institutiile UE. Astfel, presedintia Comisiei Europene va reveni actualului ministru german al apararii, Ursula von der Leyen, membra a partidului Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si reprezentata a Partidului Popular European (PPE), conducerea Bancii Centrale Europene va fi preluata de frantuzoaica de centru-dreapta Christine Lagarde, actuala sefa a Fondului Monetar International, in timp ce ministrul spaniol de externe, socialistul Josep Borrell, va conduce diplomatia europeana, iar premierul belgian, liberalul Charles Michel, va fi presedintele Consiliului European.

Ursula von der Leyen, a carei nominalizare mai trebuie validata si de Parlamentul European in urma unui vot prevazut pentru jumatatea lunii iulie, este asteptata miercuri dupa-amiaza la Strasbourg.

Cum a ratat PSD pozitia de presedinte al Parlamentului European

Europarlamentarul Siegfried Muresan a anuntat, miercuri, ca PSD ar fi avut sansa sa obtina postul de presedinte al Parlamentului European, insa niciununul dintre europarlamentarii PSD nu beneficiaza de credibilitate.

„PSD a ratat ieri pozitia de presedinte al Parlamentului European pentru Romania deoarece are zero credibilitate in Europa si nu are niciun candidat pregatit.

In urma deciziei Consiliului European pentru pozitiile de conducere din Uniunea Europeana, presedintia Parlamentului European trebuia sa revina pentru prima jumatate a acestei legislaturi unui socialist din estul Europei. Primul candidat a fost Serghei Stanisev, fost prim-ministru incompetent bulgar cu studii la Moscova, fiul unui membru al Biroului de conducere al Partidului Comunist bulgar. Aceasta propunere nu a intrunit ieri sprijinul Grupului Social Democrat din Parlamentul European si s-a cautat un alt candidat socialist din Europa de Est.

Nimeni nu a luat in discutie un candidat de la PSD, desi PSD are cea mai mare delegatie de europarlamentari socialisti alesi dintre toate tarile din Europa de Est. Daca PSD avea ieri un pic de credibilitate in Europa si un candidat potrivit, ar fi obtinut pozitia de presedinte al Parlamentului European pentru Romania.

Dupa ce Stanisev a esuat, s-au cautat alti candidati si aici PSD nici nu a intrat in discutie. Asta confirma ca PSD nu poate obtine nimic pentru Romania pe plan european. PSD a ratat ieri oportunitatea de obtine pozitia de presedinte al Parlamentului European pentru Romania. De vreme ce nu s-a gasit niciun candidat din Europa de Est, socialistii europeni au decis ieri sa il propuna pe europarlamentarul italian David-Maria Sassoli”, a scris Siegfried Muresan pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Trei europeni au fost arestati in Iran la o „adunare satanista”. Toti cei 260 de oameni prezenti la petrecere au fost arestati

Fortele de securitate iraniene au arestat peste 260 de persoane, inclusiv trei cetateni europeni, la…

17 minute ago

Ciolos: „Daca chiar aveti curaj, haideti sa ne vedem la o dezbatere cu capii de lista la alegerile europarlamentare”

Europarlamentarul Dacian Ciolos afirma ca partidele, cu exceptia REPER, ''isi ascund'' candidatii la alegerile pentru…

13 minute ago

Un ucrainean care incerca sa fuga in Romania a fost impuscat in cap la granita. Ce pedeapsa risca granicerul

In Transcarpatia, un politist de frontiera a impuscat mortal un civil care incerca sa treaca…

2 ore ago

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

6 ore ago

„Rusia nu are planuri de a cuceri Harkovul”, sustine Putin: „Vrem sa cream o zona tampon pentru a proteja Belgorodul”

Rusia nu intentioneaza, acum, sa cucereasca Harkovul din nord-estul Ucrainei, a declarat vineri presedintele rus…

4 ore ago