A fost dat afara seful CE Oltenia, Daniel Burlan: „Folosirea unor masini cu o vechime, unele dintre ele de peste 40 de ani, este inadmisibila”

news

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a cerut, luni, demiterea atat a presedintelui Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, cat si a unui membru din cadrul Directoratului societatii, Marius Negru, ca rezultat al raportului preliminar al Corpului de Control din ministerul de resort.

„Raportul preliminar al Corpului de Control al Ministerului Energiei a fost finalizat si as vrea sa prezint deficientele din cadrul activitatii din CE Oltenia, precum si o parte din masurile care vor fi luate. Raportul va fi trimis spre valorificare conducerii CE Oltenia pentru a putea fi pus in practica. Responsabilitatile in cadrul tragicului accident produs in data de 17 ianuarie 2023 in cadrul Carierei Jilt Sud sunt in curs de clarificare de catre organele de cercetare penala. Noi nu facem cercetare penala. Noi facem o cercetare administrativa si in mod cert ancheta judiciara privind cauzele accidentului si tot ceea ce a urmat vor beneficia de tot suportul Ministerului Energiei.

In urma raportului preliminar si a tuturor informatiilor pe care le-am primit in ultima perioada, va prezint urmatoarele masuri. Solicit, in acest moment, Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia eliberarea din functii a ultimilor doi care erau din componenta vechiului directorat, respectiv a domnului Daniel Burlan si Marius Negru”, a mentionat Popescu, intr-o conferinta de presa.

In opinia ministrului de resort, „punerea in pericol a vietilor unor angajati care vin la munca zi de zi pentru a-si castiga existenta este inacceptabila”.

„Folosirea unor masini cu o vechime, unele dintre ele de peste 40 de ani, este inadmisibila. Vom continua, din punct de vedere administrativ, extinderea controlului cu privire la toate achizitiile de la CE Oltenia, care se duc catre carierele de exploatare a carbunelui. Vrem sa vedem exact ceea ce s-a intamplat. Vrem sa vedem de ce drumurile de acces in cariera nu au fost in bune conditii. In plus, fata de eliberarea din functie a celor doi membri ai directoratului, am solicitat schimbarea directorului directiei comerciale responsabil cu achizitiile, lucrarile de servicii, precum si celor care au intocmit aceste caiete de sarcini. In analiza Corpului de Control privind starea autoutilitarelor utilizate de catre CE Oltenia a reiesit clar ca procedura privind achizitia trebuie imbunatatita. Am mai solicitat identificarea tuturor persoanelor responsabile cu intocmirea caietelor de sarcini. Am solicitat eliberarea din functie a celor responsabili de reabilitarea drumurilor, pentru ca este inadmisibil ca in anul 2023 sa avem drumuri de acces in cariera asa cum ati vazut”, a subliniat oficialul.

Acesta a sustinut, totodata, ca „este clar ca activitatea de protectie a muncii in CE Oltenia a existat doar formal, pentru ca o activitate de protectie a muncii presupune si prevenirea unor astfel de accidente”. „De aceea, am solicitat, prin raportul preliminar al Corpului de control, schimbarea din functie a coordonatorului activitatii de protectie a muncii”, a completat Virgil Popescu.

Un accident soldat cu decesul a trei persoane si ranirea altor zece a avut loc marti, in perimetrul Carierei Jilt Sud, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, situata pe raza localitatii Matasari. Din primele cercetari efectuate, politistii au stabilit faptul ca, in jurul orei 13,30, un barbat, de 51 de ani, angajat al unei societati comerciale, in timp ce conducea o autoutilitara in incinta Carierei Jilt, in care erau transportati angajati ai carierei miniere, a pierdut controlul autovehiculului la trecerea peste un pod amenajat peste benzile transportoare, rasturnandu-se la o diferenta de circa 3 metri de sol.

Autopsiile efectuate au relevat faptul ca cei trei muncitori au murit din cauza asfixiei.

Politistii au stabilit ca in interiorul autoutilitarei, pe langa muncitorii transportati, in momentul producerii evenimentului se mai aflau si doua tuburi metalice de acetilena.

Directorul CE Oltenia, Daniel Burlan, a afirmat, dupa producerea accidentului, ca tancheta implicata in eveniment era destinata transportului de marfa, nu celui de persoane.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: