A fost depistat CREIERUL atacurilor de la Istanbul. A avut statut de REFUGIAT in Austria

externe

La trei zile dupa triplul atentat sinucigas de pe aeroportul Ataturk din Istanbul, ramas inca nerevendicat, si dupa arestarea a 11 cetateni straini suspectati ca fac parte dintr-o celula a Statului Islamic (SI) avand legatura cu atacul, atentia se indreapta spre cel presupus a fi organizatorul masacrului, identificat de presa turca in persoana unui cecen, Ahmed Ciataiev, noteaza vineri Reuters, citata de Agerpres.

Conform unui oficial turc, atentatorii de pe aeroport proveneau din Rusia, Uzbekistan si Kargazstan, insa autoritatile de la Ankara nu au oferit alte detalii despre acestia, precizand ca legistii incearca identificarea lor.

Potrivit cotidianului Yeni Safak, proguvernamental, organizatorul atentatului este suspectat a fi un barbat de origine cecena, Ahmed Ciataiev, identificat pe o lista de sanctiuni a ONU drept un lider al Statului Islamic, responsabil cu antrenarea militanti rusofoni.

Cotidianul Hurriyet scrie ca Ahmed Ciataiev este seful SI din Istanbul si ca ar fi mai fi organizat atacurile din zonele Taksim (martie) si Sultanahmet (ianuarie), in centrul metropolei turce.

El a fost arestat in Bulgaria acum 5 ani, in baza unei cereri de extradare din partea autoritatilor ruse, dar eliberat pentru ca detinea statut de refugiat in Austria, a declarat un judecator bulgar, potrivit Reuters. Un an mai tarziu, cecenul a fost ranit si capturat in Georgia, dar pus din nou in libertate.

Publicatia Yeni Safak a scris ca atacatorul rus era originar din Daghestan, republica rusa din Caucazul de Nord invecinata cu Cecenia, unde Moscova a purtat doua razboaie impotriva militantilor separatisti islamisti dupa prabusirea fostei Uniuni Sovietice, in 1991.

Cotidianul Hurriyet il identifica sub numele de Osman Vadinov, mentionand ca acesta venea de la Raqqa, capitala de facto a teritoriului controlat de jihadisti in Siria.

Ministerul de Interne din Rusia a comunicat ca verifica informatiile despre Vadinov.

In 2012, oficiali georgieni au declarat ca Ahmed Ciataiev fusese ranit intr-o operatiune a fortelor speciale impotriva unui grup neidentificat in regiunea Lopota, in apropierea granitei cu Daghestan. Se crede ca grupul era format din insurgenti islamisti care luptau impotriva trupelor ruse in Caucazul de Nord.

Ciataiev, caruia i s-a amputat laba unui picior in urma ranilor suferite, a fost arestat pentru posesie de armament. Cecenul a negat acuzatiile, sustinand ca fusese trimis in calitate de negociator la cererea oficialilor georgieni.

El a fost eliberat ulterior din ordinul unui tribunal georgian in acelasi an si i s-au retras toate acuzatiile in ianuarie 2013. ‘A fost eliberat conform legii, fie ca a fost o eroare sau nu’, a declarat in acest an fostul ministru georgian de interne, Vahtang Gomelauri.

In 2011, cecenul a fost retinut de politia bulgara la granita cu Turcia, fiind dat in urmarire de Rusia pentru ‘participare la o grupare armata si pentru recrutare de persoane in scop de terorism si finantare de terorism’, a declarat vineri un judecator bulgar pentru postul national de radio.

Justitia bulgara a refuzat insa extradarea sa, afirmand ca statului de refugiat acordat cecenului de Austria in 2003 ramanea valabil in toate statele semnatare ale Conventiei de la Geneva, printre care se numara si Bulgaria.

Fostele republici sovietice din Asia Centrala se afla printre cei mai importanti furnizor de jihadisti in Siria si Irak. Aproape 7.000 de cetateni din Rusia si din ex-republici ale URSS, printre care cele din Asia Centrala, lupta in cadrul SI, a afirmat presedintele rus Vladimir Putin.

In opinia lui Michael McCaul, presedintele Comisiei pentru securitate interna din Camera Reprezentantilor a Congresului SUA, Ciataiev este ‘probabil inamicul numarul unu in regiunea rusa a Caucazului de Nord’. ‘El a intreprins mai multe calatorii in Siria si a devenit unul din comandantii de rang inalt in ministerul de razboi al SI’, a afirmat McCaul, la postul CNN.

Potrivit agentiei BTA, intrebat de jurnalistii bulgari cum comenteaza aceste informatii, premierul Boiko Borisov a declarat ca serviciile speciale au intreprins tot ce era necesar in cazul lui Ahmed Ciataiev. Borisov a refuzat sa comenteze decizia instantei care ar fi refuzat extradarea cecenului in Rusia, pe motiv ca primise azil politic in Austria in 2003. ‘Pot sa comentez doar despre cum a actionat guvernul prin agentiile sale: acestea l-au arestat’, a afirmat Borisov, notand ca deciziile instantelor sunt guvernate de conventii si acorduri guvernamentale.

Intre timp, la Viena, purtatorul de cuvant al Ministerul austriac de Interne, Karl-Heinz Grundboeck, a declarat pentru agentia APA ca serviciile de securitate nu au confirmat informatia potrivit careia Ahmed Ciataiev, un cecen sosit ca refugiat in Austria in 2003, a fost implicat in atentatul de pe aeroportul din Istanbul. El a calificat drept ‘speculatii’ informatiile din presa conform carora Bulgaria nu l-a extradat pe Ciataiev in Rusia pentru ca cecenul primsie azil politic in Austria, mai noteaza BTA.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: