externe

A fost huiduit ambasadorul Rusiei in Polonia dupa ce s-a dus sa comemoreze un general sovietic: „Un erou, a eliberat Polonia”. Care este adevarul

Ambasadorul Rusiei in Polonia, Serghei Andriev, a fost intampinat cu huiduieli in timp ce vizita un sit din nord-estul Poloniei unde se afla un monument care comemora un general sovietic. Monumentul a fost indepartat de autoritatile locale in 2015.

Protestatarii, care purtau steaguri ucrainene si scandau „Criminal”, „Rusine” si „Nu-l vrem pe Putin”, l-au huiduit pe Andreiev si au cantat imnul national ucrainean in timpul comemorarii.

„Acesta este locul in care generalul [Ivan Cernyakhovsky] a fost ranit mortal in urma cu 79 de ani”, a declarat Andreiev pentru Agentia poloneza de presa (PAP), explicand ca viziteaza locul in fiecare an pentru a „onora memoria unui erou”.

Monumentul lui Chernyakhovsky – ridicat in anii 1970 in apropiere de orasul Pieniezno – a fost indepartat in 2015. In locul sau a fost pusa o cruce cu o placa dedicata victimelor regimurilor totalitare.

Delegatia lui Andreiev a adus un portret de mari dimensiuni al generalului sovietic – care s-a nascut in ceea ce este acum Ucraina – l-a asezat temporar la fata locului si a depus flori in fata lui. Fotografia a fost indepartata dupa comemorare, scrie Notes from Poland.

Cand a fost intrebat despre protestatari si scandarile lor, ambasadorul a declarat ca este „obisnuit cu faptul ca oamenii de aici prefera sustinatorii lui [Stepan] Bandera in locul eliberatorilor Poloniei”.

El a adaugat ca ii „pare rau ca ne aflam intr-un astfel de stadiu al relatiei noastre, dar suntem siguri de adevarul si de victoria noastra”.

Generalul Chernyakhovsky este rau-vazut in Polonia pentru rolul sau in lupta impotriva filialei din Vilnius a Armatei Nationale Poloneze (Armia Krajowa), o miscare de rezistenta care a aparut in timpul ocupatiei nazist-germane.

„El nu este in niciun caz o figura care sa fie venerata”, a declarat pentru PAP purtatorul de cuvant al Institutului Polonez de Memorie Nationala (IPN), Rafal Leskiewicz. „El este o figura rusinoasa. In calitate de ofiter sovietic, el este responsabil pentru crimele, jafurile si arestarile soldatilor Armatei Nationale”.

Indepartarea monumentului comemorativ al lui Cernyakhovsky in 2015 a fost intampinata la vremea respectiva cu un protest din partea Ministerului rus de Externe.

Problema monumentelor din perioada comunista este de mult timp controversata in Polonia. Multi – inclusiv fostul guvern Lege si Justitie (PiS), care a condus in perioada 2015-23 – au facut presiuni pentru indepartarea acestora. Rusia a criticat astfel de actiuni.

O lege de „decomunizare” adoptata sub guvernul PiS in 2016 a cerut autoritatilor locale sa indeparteze orice obiecte si nume care „propaga comunismul sau alte sisteme totalitare”. Desi acest lucru a dus la indepartarea multor monumente si la schimbarea numelor de strazi, unele au ramas in continuare.

Dupa invazia Rusiei in Ucraina, a existat un nou impuls din partea autoritatilor poloneze de a demola monumentele din epoca sovietica.

Andreiev s-a confruntat, de asemenea, cu proteste in Polonia de la invazie. In 2022, el a fost stropit cu vopsea rosie in timpul unei vizite la un cimitir de razboi sovietic din Varsovia pentru a marca Ziua Victoriei, o sarbatoare rusa care comemoreaza infrangerea Germaniei naziste in 1945.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

O oră ago

Cheltuielile militare ajuta la cresterea economica a Rusiei. Crestere de 5,4% in primul trimestru al anului 2024

Economia Rusiei a crescut cu 5,4% in primul trimestru al anului 2024, arata statisticile oficiale…

6 minute ago

SUA instaleaza un numar record de 5 milioane de instalatii solare si isi propune 10 milioane pana in 2030

Un comunicat publicat de Asociatia Industriilor de Energie Solara (SEIA) sustine ca SUA a depasit…

8 minute ago

Un nou summit in format Ramstein va avea loc luni. Reuniune a ministrilor Apararii aliati privind sprijinul militar pentru Ucraina

Urmatorul summit in "format Ramstein" al Grupului de contact pentru aparare din Ucraina (UDCG) va…

55 de minute ago

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

2 ore ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

2 ore ago