politica

A inviat Iliescu, se lauda cu victoriile de la Mineriade: „Au invins ratiunea si responsabilitatea fata de viitorul Romaniei”

Romania va reusi sa isi depaseasca problemele daca societatea va ramane solidara, iar democratia nu va fi golita de continut, afirma fostul presedinte Ion Iliescu, miercuri, in ziua in care se implinesc 32 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989.

„Romania este un proiect al tuturor, pentru toti. Numai asa Revolutia Romana are un sens si o finalitate. Merita sa ne gandim la asta si sa actionam in consecinta”, a scris Iliescu, pe blogul personal.

Potrivit acestuia, „cei 32 de ani scursi de la momentul inceperii Revolutiei Romane au cunoscut schimbari radicale in sistemul politic, in societate, in statutul Romaniei in Europa si in lume”, dar „agenda” din Decembrie 1989 nu a fost epuizata.

„O revolutie este, poate parea paradoxal unora, un act din perspectiva timpului lung. Nu am avut o bagheta magica, care sa ne permita schimbarea lucrurilor peste noapte. Anii care au urmat despartirii de ceausism au fost ani de sacrificii, lipsuri, de schimbari economice dureroase, chiar de esecuri. (…) Am reusit ceea ce ne-am propus ca obiectiv strategic, integrarea in UE si in NATO, pentru ca am reusit sa fim solidari in promovarea intereselor noastre si am pastrat dialogul politic si social. Am ales ca metoda de guvernare consensul, desi nu au lipsit momentele de confruntare, in strada, dar si pe scena politica. Au invins ratiunea si responsabilitatea fata de viitorul Romaniei”, a transmis fostul presedinte.

El si-a exprimat regretul ca, „de la o vreme, confruntarea a devenit instrumentul rezolvarii tuturor crizelor, inevitabile, cele mai multe”.

„Nu, adversarii politici nu sunt dusmani, care trebuie distrusi. Dialogul si negocierea nu sunt semne de slabiciune. Ar fi fost bine sa fi depasit criza politica si sociala din Decembrie 1989, care a dus la schimbarea de regim politic, prin dialog si negociere. Dar regimul ceausist a ales confruntarea cu societatea si din aceasta cauza am avut atatea victime nevinovate in acele zile. Dar am invatat, atunci, o lectie: libertatea, demnitatea, democratia sunt lucruri pentru care merita sa lupti, indiferent de circumstante”, a subliniat Ion Iliescu.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Polonia anunta construirea de „fortificatii” la granita cu Belarus: „Avem de-a face cu un razboi hibrid care avanseaza”

Premierul polonez Donald Tusk a declarat sambata ca vor incepe lucrarile pentru intarirea intregii frontiere…

6 minute ago

In cativa ani, datorita introducerii masive in trafic a masinilor autonome, semafoarele ar putea avea patru culori: verde, rosu, portocaliu si alb

Pe masura ce masinile si camioanele devin mai inteligente si mai conectate, luminile semafoarelor, care…

4 ore ago

Trei insotitoare de bord laudate ca au oprit o bataie intre pasageri pe cursa Taipei – San Francisco – Video

Trei insotitoare de zbor au fost laudate pentru dezamorsarea cu succes a unei dispute care…

3 ore ago

Adunarea Generala a ONU a conferit, vineri, drepturi aditionale Palestinei in cadrul organizatiei. Ca raspuns, ambasadorul israelian a distrus carta ONU in fata adunarii

Adunarea Generala a Natiunilor Unite a conferit drepturi aditionale Palestinei in cadrul organizatiei si a…

4 ore ago

Inundatii catastrofale in Afganistan. Peste 200 de morti si mii de case distruse

Inundatiile au ucis peste 200 de persoane numai in provincia Baghlan, in nordul Afganistanului, a…

56 de minute ago