A murit „calaul rosu”, fostul sef al politiei secrete comuniste din Cambodgia. Era condamnat pentru crime impotriva umanitatii

externe

Kaing Guek Eav, cunoscut ca ‘tovarasul Duch’, a murit miercuri, la varsta de 77 de ani, intr-un spital din Phnom Penh, transmite CNN, citat de Agerpres. El executa o pedeapsa cu inchisoarea pe viata pentru crime impotriva umanitatii, ca responsabil de uciderea si torturarea a mii de detinuti in timpul regimului khmerilor rosii din Cambodgia, condus de dictatorul Pol Pot.

Moartea lui Duch a fost anuntata pe Twitter de un purtator de cuvant al Tribunalului pentru Khmerii Rosii.

Oficial de rang inalt in timpul dictaturii comuniste, Duch a condus inchisoarea Tuol Sleng S-21 din capitala cambodgiana, celebra pentru tortura, unde au fost ucisi cel putin 14.000 de detinuti. In total, regimul khmerilor rosii a omorat prin executii, boli, foamete si munca silnica cel putin 1,7 milioane de oameni, adica aproape un sfert din populatia Cambodgiei. Multe victime erau intelectuali sau profesionisti calificati, considerati contrarevolutionari de conducerea comunista care intentiona sa impuna, prin masuri nemiloase de inginerie sociala, o societate exclusiv agrara.

Duch a fost primul comandant khmer rosu condamnat de un tribunal infiintat in 2006 cu sprijinul de ONU, pentru crime de razboi, crime impotriva umanitatii si incalcari grave ale Conventiei de la Geneva, din 1949. Procesul a inceput in 2007, dupa un deceniu de negocieri intre Natiunile Unite si Cambodgia. Sentinta a fost pronuntata in 2010, iar dupa apelul lui Duch, a urmat in 2012 condamnarea pe viata.

La apel, Duch a sustinut ca nu a facut altceva decat sa execute ordinele conducerii khmerilor rosii. Convertit intre timp la crestinismul neoprotestant, el si-a cerut iertare de la familiile victimelor sale.

In 2018, dupa aproape patru decenii de la caderea lui Pol Pot, tribunalul – Camerele Extraordinare ale Curtilor din Cambodgia (ECCC) – a stabilit ca regimul khmerilor rosii este vinovat de genocid.

Fost profesor, Duch a ajuns comandantul Santebal, politia secreta care raspundea de securitatea interna si conducea lagarele de concentrare.

Fostul liceu Tuol Sleng a fost transformat in inchisoare secreta, cu numele de cod S-21, detinutii – barbati, femei si chiar copii – erau legati cu catuse de paturi de fier si torturati inainte de a fi omorati in bataie, au aratat procurorii ECCC. Putini din cei inchisi acolo au scapat; multi s-au sinucis, la fel ca zeci de mii de detinuti din Campurile Mortii de la Choeung Ek.

Inchisoarea a fost transformata in memorial pentru documentarea ororilor regimului khmerilor rosii. Una din cladiri a fost pastrata exact in starea in care au gasit-o la inceputul lui 1979 trupele vietnameze care au invadat Cambodgia; s-au pastrat chiar si petele de sange de pe pardoseli si instrumentele de tortura lasate pe cadrele metalice ale paturilor. Intr-o alta cladire sunt expuse fotografii alb-negru ale victimelor, facute de calai.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: