A murit cantaretul Victor Socaciu. Marina Almasan: „Drum lin, spre stele, unde iti doresc sa-ti gasesti pacea si linistea”

news

Cantautorul Victor Socaciu a murit luni, a anuntat Marina Almasan, fosta sotie a artistului.

„O inima mare a incetat sa mai bata. Un suflet nobil s-a ridicat la cer. Anuntam cu nemarginita durere stingerea din viata a celui care a fost sot, tata, bunic, un artist de geniu si un simbol al dragostei de neam: Victor Socaciu. Dumnezeu sa-l primeasca in Imparatia Sa alaturi de cei drepti!”, a fiica lui Socaciu, Ana Maria, pe Facebook.

„Ii sunt alaturi fiului meu, Victor, intr-un moment greu al vietii sale. Pierderea parintelui inseamna, pentru un copil, pierderea uneia din cele doua aripi, pe care le primim fiecare, la venirea pe lume. Ii vor si NE vor ramane amintirile frumoase ale familiei noastre, imbracate in cantecele sale nemuritoare, care vor continua sa-i bucure pe cei ce i-au pretuit muzica. Drum lin, spre stele, Victor Socaciu, unde iti doresc sa-ti gasesti pacea si linistea. Fiul nostru, Victor Socaciu, va continua sa-ti poarte numele. Si, daca aici, pe pamant, te-au indepartat de el, poate de acolo, de sus, ii vei veghea mersul prin viata, alaturi de mine, de aici, de pe pamant…”, a scris Marina Almasan, pe Facebook.

In aprilie, Victor Socaciu a fost internat dupa ce a fost diagnosticat cu Covid-19.

Socaciu, fost realizator de televiziune si parlamentar, s-a nascut pe 14 ianuarie 1953, la Brasov.

A inceput sa cante cu grupul Zodiac, cand se afla inca in scoala. Primul concert sustinut cu trupa a avut loc in 1970. A urmat cursuri de chitara clasica la Scoala populara de arta, iar in 1978, a absolvit Facultatea de Electromecanica.

In 1974, a debutat in Cenaclul Flacara, iar anul urmator, la radio, cu piesa „Nalucile amintirilor”, apoi, in 1976, la televiziune, cu „Oltule”. Debutul discografic a venit in 1981 – „Roata”. Acestuia i-au urmat 12 albume si compilatii.

A compus muzica pentru spectacole de teatru, la Brasov si Targu Mures, iar din 1991, a pus bazele concursului folk „Om Bun”. A participat in mai multe randuri la festivalul de la Mamaia si a sustinut turnee in URSS, China, Germania, dar si SUA si Anglia.

In perioada 1997 – 1999, a realizat si produs emisiuni la TVR si National TV. A fost deputat in Parlamentul Romaniei, in legislatura 2008 – 2012, ales pe listele Aliantei Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator.

Premiul de onoare pentru intreaga activitate in slujba cantecului romanesc oferit de Ministerul Culturii i-a revenit in 2002. Presedintele Romaniei Ion Iliescu i-a conferit lui Victor Socaciu, pe 10 decembrie 2004, Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler, „pentru contributiile deosebite in activitatea artistica si culturala din tara noastra, pentru promovarea civilizatiei si istoriei romanesti”.

La finalul lunii martie, el a participat la festivalul „Om Bun”, a carui a 30-a editie a avut loc, in mare parte, online.

Mai mult despre: ,

Comentarii: