A murit cel de-al treilea astronaut care a facut parte din primul zbor spatial Apollo cu echipaj uman

life

Ultimul dintre cei trei astronauti aflati la bordul primului zbor spatial Apollo cu echipaj uman, care a orbitat Pamantul timp de 11 zile, in 1968, a incetat din viata, a anuntat agentia spatiala americana NASA, transmite miercuri agentia DPA citata de Agerpres.

Walter Cunningham a murit la Houston, marti dimineata, la varsta de 90 de ani, a indicat agentia intr-un comunicat.

„Walt Cunningham a fost pilot de vanatoare, fizician si antreprenor dar, mai presus de toate, a fost un explorator”, a declarat Bill Nelson, directorul NASA, citat in comunicat.

„Cu Apollo 7, prima lansare a unei misiuni Apollo cu echipaj, Walt si colegii lui au facut istorie, deschizand calea pentru Generatia Artemis pe care o vedem astazi”, a precizat Nelson.

Cunningham si colegii sai, astronautii Walter Schirra si Donn Fulton Eisele, au pornit in misiunea spatiala Apollo 7 de 11 zile la data de 11 octombrie 1968.

Misiunea s-a dovedit un mare succes pentru NASA, testele efectuate de echipaj in timpul zborului furnizand date importante care au contribuit, de asemenea, la deschiderea drumului catre aselenizare, un an mai tarziu.

Misiunea Apollo 7 a avut loc la aproximativ 18 luni dupa ce trei astronauti NASA au murit intr-un incendiu in timpul unui test efectuat cu capsula Apollo 1.

Echipajul a revenit pe Pamant la 22 octombrie 1968, dupa 263 de ore si aproximativ 7,2 milioane de kilometri in spatiu.

Nava spatiala Apollo 7 a fost echipata cu o camera care permitea realizarea de transmisiuni in direct, acestea fiind difuzate la televizor – si chiar i-au adus NASA un premiu Emmy.

Eisele a murit in 1987, in timp ce Schirra a incetat din viata in 2007.

Cunningham s-a nascut in Creston, Iowa, la 16 martie 1932. Dupa ce a absolvit un doctorat in fizica a fost selectat de NASA ca astronaut in 1963. Dupa ce a parasit agentia spatiala in 1971, Cunningham a continuat sa conduca mai multe organizatii tehnice si financiare si a gazduit frecvent talk-show-uri radiofonice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: