news

A murit chiar azi, pe 10 august, una dintre cele mai dedicate protestatare din Piata Victoriei: „N-a apucat sa vada Dreptatea. Credea ca tara asta merita vremuri mai bune, cu dreptate, adevar si respect pentru cetateni”

Jurnalista Loredana Diacu, care a transmis deseori din Piata Victoriei in timpul amplelor proteste de acum cinci si patru ani, anunta ca una dintre protestatarele care s-a remarcat prin implicare a decedat chiar azi, 10 august, cand se implinesc patru ani de la represiunea ordonata de Regimul PSD.

„Patru ani de la ziua in care peste 100.000 de oameni au fost scaldati in gaze lacrimogene iar statul le-a demonstrat ca drepturile lor – cel la protest pasnic, cel la sanatate, cel la siguranta – pot fi incalcate oricand si oricum. Si ca nimeni nu va fi pedepsit pentru asta.

Intre timp, Irina Andries, unul din oamenii-stalp ai protestelor pentru Justitie, a murit. Simbolic, chiar pe 10 august. N-a apucat sa vada Dreptatea, n-a apucat sa vada ca cei ce au dat ordin ca ea sa fie gazata sunt sanctionati pentru abuzul lor, pentru faptul ca s-au facut stapani pe tara, ca s-au considerat indreptatiti sa calce cu bocancii peste cetateni ca sa-si conserve puterea.

Irina e moarta, va fi condusa in curand pe ultimul drum.

Intre timp, lui Liviu ii merge bine, s-a eliberat, are partid. Viorica are si ea partid si canta pe strazi ‘Sa fie pace in lume’. Poate in lumea ei… De Carmen Dan nu se stie mare lucru, dar sigur e bine si ea. Sefii Jandarmeriei s-au pensionat, cu pensii speciale, pardon, ocupationale, babane. Platite de noi.

Pacat. Imi amintesc de Irina ca de o fata sensibila, emotiva. Rar dadea interviuri, desi avea intotdeauna ganduri frumoase de spus. Ajuta cum putea, fara sa iasa in fata. Credea ca tara asta merita vremuri mai bune, cu dreptate, adevar si respect pentru cetateni.

As vrea sa cred ca odata cu ea nu inmormantam si speranta ca lucrurile se vor schimba, ca dreptatea e doar un deziderat de neatins, o iluzie intr-o Romanie acaparata de cleptocrati.

Dosarul 10 august nu trebuie sa aiba soarta celui al Revolutiei, celui al Mineriadei. Ar fi nedrept pentru Irina, pentru Tataie, pentru cei ce s-au mai dus din viata sau din tara, precum si noi, pentru cei vii, ramasi aici.

Care trebuie sa le cinstim memoria prin infaptuirea Dreptatii. Trebuie sa ne cinstim si pe noi refuzand sa traim intr-un stat care nu pedespeste abuzatorii. Trebuie sa cerem un deznodamant corect”, a anuntat Loredana Diacu.

Numerosi cunoscuti ai Irinei lasa mesaje de ramas bun pe pagina ei de Facebgook.

Premierul Nicolae Ciuca a transmis, miercuri, la patru ani de la protestele din 10 august 2018, ca cei vinovati de exces sau abuz in exercitarea atributiilor trebuie sa fie trasi la raspundere, in conformitate cu prevederile legale.

„Sunt patru ani de la protestul din 10 august, in care oameni nevinovati au cazut victime unor violente nejustificate. Vreau sa dau garantia si sa asigur ca actuala coalitie de guvernare garanteaza dreptul la libera exprimare si ca niciodata nu vom permite ca astfel de proteste sa degenereze in violente. Garantez, de asemenea, de la nivelul Guvernului ca vom pune la dispozitia justitiei tot ceea ce este necesar astfel incat dosarul de investigare a celor intamplate sa poata fi dus la capat. Astfel, cei care sunt vinovati de evenimentele petrecute in urma cu patru ani sa raspunda in fata legii”, a spus Ciuca in debutul sedintei de guvern.

El a subliniat ca Jandarmeria reprezinta o institutie fundamentala in arhitectura statului si are menirea principala sa asigure tot ceea ce este necesar pentru siguranta cetateanului.

„Cei care se fac vinovati de exces sau abuz in exercitarea atributiilor functionale trebuie sa fie trasi la raspundere, in conformitate cu prevederile legale”, a adaugat Ciuca.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Rusia a ajuns sa importe benzina din Belarus. Industria petroliera a lui Putin, piatra de temelie a economiei rusesti, este in mare dificultate

Atacurile cu drone ucrainene asupra centrelor petroliere si rafinariilor rusesti pun in pericol industria petroliera…

3 ore ago

Chinezii au construit in desert macheta centrului capitalei Taiwanului, probabil pentru a simula planuri de invazie

Pe un teren de antrenament militar situat in regiunea desertica Mongolia Inferioara, China a construit…

3 ore ago

Mercedes opreste productia modelului Smart: „Nu a adus niciodata profit”. Nici parteriatul nu chinezii nu a mers

Gata, gata, asta este: Dupa mai bine de 25 de ani, Mercedes pune capat productiei…

3 ore ago

Ar trebui ca UE sa continue sa sprijine Ucraina? Sondajele arata ca europenii sunt in favoarea ajutorului

Majoritatea respondentilor la un sondaj pentru Euronews realizat de IPSOS considera ca sprijinul acordat Ucrainei…

3 ore ago

SUA ii numesc pe anchetatorii din Rusia drept „vanzatori de balegar” din cauza afirmatiilor privind atacul de la Moscova

Statele Unite i-au catalogat joi pe oficialii rusi drept "vanzatori de gunoi de grajd destul…

3 ore ago

Cei mai bogati din lume. Averea celor 1% din top tocmai a atins un nivel record de 44.000 de miliarde de dolari

Avutia celor 1% din top a atins un nivel record de 44.600 de miliarde de…

3 ore ago