A murit generalul aviator Ion Dobran. A participat la 74 de lupte aeriene in razboi, fiind doborat de trei ori

news

Ion Dobran, in varsta de 102 ani, veteran aviator si erou al celui de-Al Doilea Razboi Mondial a decedat vineri a anuntat Ministerul Apararii Nationale. „Activitatea pe front a insumat 340 misiuni de razboi, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene si un avion distrus la sol. A fost doborat de trei ori, scapand cu viata fara rani grave”, precizeaza MApN.

„Zi de doliu pentru Armata Romaniei. Astazi s-a stins din viata generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN.

Veteran aviator si erou al celui de-Al Doilea Razboi Mondial, generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN a facut parte din Grupul 9 Vanatoare ai carui piloti au scris multe pagini glorioase in istoria aviatiei militare.

Citeste si: Eroul roman Ion Dobran. A luptat de unul singur cu 11 avioane rusesti, apoi cu 4 Mustang-uri ale SUA. Niciodata nu a tras asupra pilotilor care se parasutau: „Era o ticalosenie”

Veteran aviator, erou al celui de-Al Doilea Razboi Mondial, general–locotenent Ion Dobran (rtr.) a devenit un simbol, model de onoare si demnitate militara, sursa de admiratie si respect pentru tinerele generatii.

Daruit cu pasiunea pentru zbor, si-a modelat intreaga viata dupa principii ferme si idealuri inalte.

Absolvent al Scolii Militare de Ofiteri de Aviatie, promotia 1941, a luptat impotriva sovieticilor pe frontul de est, impotriva americanilor in timpul bombardamentelor din 1944 si impotriva germanilor dupa 23 august 1944, indeplinind misiuni inclusiv in ultima zi a razboiului, 9 mai 1945.

Activitatea pe front a insumat 340 misiuni de razboi, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene si un avion distrus la sol. A fost doborat de trei ori, scapand cu viata fara rani grave.

In data de 5 februarie 2019, Statul Major al Fortelor Aeriene a organizat CEREMONIA PRILEJUITA DE IMPLINIREA A 100 DE ANI. Cu acest prilej, domnului general i s-au conferit, de catre reprezentantul Administratiei Prezidentiale, cele doua decrete semnate de presedintele Romaniei, domnul Klaus Werner Iohannis: Decretul de inaintare in gradul de general locotenent si Decretul de conferire a Ordinului Virtutea Aeronautica in grad de Cavaler cu insemn pentru militari. Drum lin catre stele!”, a anuntat MApN pe Facebook.

Iata si mesajul Fortelor Aeriene Romane:

„Fortele Aeriene Romane au primit astazi cutremuratoarea veste a trecerii la cele vesnice a ultimului pilot de vanatoare supravietuitor al celui de-al Doilea Razboi Mondial, generalul-locotenent (rtr.) aviator Ion DOBRAN. Acesta s-a stins din viata in noaptea de 24 septembrie 2021, la varsta de 102 ani. Inaltand un gand pios catre ceruri, catre nestinsa chemare a inaltului nemarginit si etern, noi, colegii din marea familie a Fortelor Aeriene Romane, aducem un ultim omagiu generalului-locotenent (rtr.) Ion Dobran, un om de o noblete sufleteasca rar intalnita.

O valoare a Armatei Romaniei care ne-a prezentat odiseea misiunilor de razboi efectuate, un adevarat model pentru generatia de astazi, un destin care s-a contopit cu vocatia, ne priveste acum din Ceruri. A scrie in memoria Domniei Sale si a ne lua ramas bun este foarte dureros, Fortele Aeriene Romane au pierdut un simbol, un model de onoare si demnitate militara, o sursa de admiratie si respect pentru tinerele generatii.

Legendar erou al aerului, pilotul Ion Dobran a participat la 340 de misiuni, 74 de lupte aeriene si a avut 10 victorii aeriene confirmate, 3 probabile si un avion distrus la sol, fiind, pana in ultimul moment al vietii, un veritabil militant al pastrarii memoriei camarazilor care si-au dat viata pentru patrie.

O sa-i pastram neintinata amintirea care va dainui in sufletele noastre! In fata acestei despartiri suntem alaturi de familia greu incercata, careia ii transmitem sincere condoleante si un gand pios de mangaiere. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Drum lin pazit de ingeri, domnule general!”.

Mai mult despre:

Comentarii: