A murit Lucian Stefanescu, DJ-ul Europei Libere. „Uite, un colt ca la Cluj”, spunea el despre Praga, unde era redactia postului

news

Lucian Stefanescu, DJ-ul Europei Libere,  a murit la Praga, pe 3 februarie 2023, la numai 63 de ani, anunta Radio Europa Libera Moldova.

Europa Libera era inca la Munchen, la inceputul anilor 90, cand l-am cunoscut: venea de la biroul relativ proaspat deschis de la Bucuresti, era prima lui vizita in redactia „istorica”a Europei Libere, pentru el, un moment de eterna bucurie, a relatat Ileana Giurchescu. Nu-i venea sa creada ca trece pe culoare si se intalneste cu N.C. Munteanu, cu Emil Hurezeanu (de care il legau amintiri mult mai vechi in timpurile clujene), sau Gelu Ionescu. Simtea ca a „ajuns cu adevarat” la Europa Libera! Atunci si-a cumparat si prima „tasca adevarata de jurnalist”, cu toate compartimentele pentru pixuri, hartii si notite, chiar unul pentru un microfonul cu care urma sa faca minuni jurnalistice. La Bucuresti si peste tot. A pastrat-o pana astazi.

Ne-am revazut in 1995, la Praga – unde se mutase Europa Libera. Cu Nestor Rates la conducere.

Pentru Lucian, o aventura minunata si nesperata, intr-un oras pe care-l descria mereu drept „aproape ca Clujul”. In redactia Europei Libere, a ramas legendara vorba lui Lucian, „uite, un colt ca la Cluj”. Desi era clujean prin adoptie.

Lucian era si a ramas pana la sfarsitul vietii dedicat Europei Libere. O dedicatie care i-a adus multe, foarte multe bucurii, dar nu numai. La Praga, la Europa Libera, a cunoscut-o pe Petra Dvorakova, cea care i-a ramas si cu care a ramas, o viata intreaga. Aveau atatea planuri de viitor.

Pentru ca Lucian era un optimist notoriu, plin de vise, de planuri, increzator ca Europa Libera o sa dainuiasca, indiferent sub ce forma. Chiar daca, uneori, avea nevoie de „ajutorul” Sfantului Nepomuk, statuia de pe Podul Carol din Praga, pe care este bine sa o atingi, ca sa-ti indeplineasca dorintele. Odata la sapte ani. Lui Lucian i le-a indeplinit … mai des.

Lucian a devenit, cu anii, o VOCE a Europei Libere. Era atat de radiofonic, putea sa citeasca si cartea de telefon si te tinea lipit de radio. Era, de fapt, un om de radio 100%, un jurnalist dedicat, talentat, pasionat. De politica, dar mai ales de muzica, de „sunete rare”, asa cum s-a numit si rubrica pe care a produs-o, cu dedicatie, ani la rand: Dictionar de sunete rare.

O pasiune pentru muzica care, povestea Lucian, tot de la Europa Libera i se tragea: se considera unul din tinerii crescuti de Metronomul lui Cornel Chiriac.

Era natural aproape ca Lucian sa fie si cel care in 2018, cand a fost relansata Europa Libera pentru Romania, sa lucreze la primul audio stream al Europei Libere din arhiva istorica a postului nostru de radio. Luni de zile, impreuna cu Sabina Fati, au ales materialele de arhiva, le-au prezentat, le-au pus in context. Le puteti asculta si astazi !

Lucian a fost multe, jurnalist, coleg, prieten, DJ, dar in primul rand un om deosebit, entuziast, deschis si rar, fara rautati si ranchiuni. „Genuine”, ar spune noua generatie.

„Sa-i fie zborul lin” au scris atatia din colegii lui de la Chisinau, care l-au cunoscut si indragit, alaturi de care – chiar si numai „digital” – au petrecut ore, zile, luni, ani de jurnalism la Europa Libera.

Sa-i fie zborul lin si plin de sunete rare!

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: