news

A murit Mitica Popescu. Modul extraordinar in care l-a interpretat pe Cocosila in „Morometii” – Video

Actorul Mitica Popescu a murit marti la Spitalul Elias, au precizat, pentru Agerpres, surse medicale. El avea 86 de ani.

Potrivit surselor citate, actorul ar fi avut probleme cardiace, dar si alte comorbiditati.

Actorul Mitica Popescu s-a nascut la 2 decembrie 1936, la Bucuresti. In 1967 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica ”I.L. Caragiale” din Bucuresti. A jucat la Timisoara si Piatra Neamt. La Teatrul Mic din Bucuresti a ajuns in 1973. Un an mai tarziu a jucat in spectacolul ”Matca”, de Marin Sorescu, in care a interpretat rolul logodnicului, alaturi de regretata actrita Leopoldina Balanuta, care i-a fost sotie din 1977. A ramas fidel acestui teatru, unde a jucat pana in 2010.

Cea mai mare parte a carierei, actorul Mitica Popescu a jucat pe scena Teatrului Mic. A realizat roluri de exceptie in piesele ”Cititorul de contor” de Paul Everac (1976, regia Paul Everac), ”Sa imbracam pe cei goi” de Pirandello (1978, regia Catalina Buzoianu), ”Maestrul si Margareta” de Bulgakov (1980, regia Catalina Buzoianu), ”Niste tarani” de Dinu Sararu (1981, regia Catalina Buzoianu), ”O femeie draguta cu o floare si ferestre spre nord” de Eduard Radzinski (1986, regia Dragos Galgotiu), ”Pescarusul” de Cehov (1993, regia Catalina Buzoianu), ”Cum va place” de William Shakespeare (1996, regia Nona Ciobanu), ”Sonata fantomelor” de August Strindberg (1999, regia Catalina Buzoianu), ”Scoala femeilor” de Moliere (1999, regia Alexandru Dabija), ”Sluga la doi stapani” de Carlo Goldoni (1999, regia Mihai Constantin Ranin), ”Viitorul e maculatura” de Vlad Zografi (2000, regia Nona Ciobanu), ”Alex si Morris” de Michael Elkin (2004, alaturi de regretatul Stefan Iordache, regia Gelu Colceag) sau ”Colonia ingerilor” de Stefan Caraman (2007, regia Nona Ciobanu).

Memorabil, in cariera sa cinematografica, ramane rolul lui Cocosila din filmul ”Morometii”, de Stere Gulea, in care a jucat alaturi de Victor Rebengiuc si Luminita Gheorghiu. Un alt rol de referinta este cel din filmul ”Vanatoarea de vulpi” (regia Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului ”Niste tarani” de Dinu Sararu, in care Mitica Popescu are o aparitie de neuitat.

Mitica Popescu mai jucat in ”Stejar, extrema urgenta” (regia Dinu Cocea, 1973), ”Mere rosii” (regia Alexandru Tatos, 1976), ”De ce trag clopotele, Mitica?” (regia Lucian Pintilie, 1981), ”Inghititorul de sabii” (regia Alexa Visarion, 1981), ”Glissando” (regia Mircea Daneliuc, 1985), ”Secretul armei… secrete” (regia Alexandru Tatos, 1988), ”Cel mai iubit dintre pamanteni” (regia Serban Marinescu, 1993), ”Dulcea sauna a mortii” (regia Andrei Blaier, 2003), ”Pacala se intoarce” (regia Geo Saizescu, 2006), ”Ticalosii” (regia Serban Marinescu, 2007) sau ”Umilinta” (regia Catalin Apostol, 2011).

Actorul a prezentat una dintre cele mai longevive productii ale TVR, emisiunea ”D’ale lui Mitica”, difuzata din 1999 la postul TVR 2.

A fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul national ‘Serviciul Credincios in grad de Cavaler’, alaturi de alti actori, ”pentru devotamentul si harul artistic puse in slujba teatrului romanesc”.

La 27 aprilie 2009, la cea de-a 17-a editie a galei Premiilor UNITER, actorul Mitica Popescu a fost distins cu premiul UNITER pentru intreaga activitate. Actorul a fost premiat la gala de decernare a premiilor Municipiului Bucuresti pentru arta si cultura, sectiunea „Artele spectacolului”, care a avut loc la 14 decembrie 2009 pe scena Teatrului National de Opereta „Ion Dacian” din Capitala.

Marele artist a fost omagiat in cadrul Galei Premiilor Gopo din 25 martie 2013 cu Premiul pentru Intreaga Cariera.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Lupta SUA cu avalansa de produse din China. Biden mareste de patru ori taxele pentru masinile electrice din China

Presedintele Joe Biden va dubla, tripla si cvadrupla tarifele vamale pentru unele produse chinezesti in…

O oră ago

Pieleanu loveste cu un nou sondaj: Clotilde Armand pierde alegerile. Firea ar avea mai multe procente decat Nicusor Dan in Sectorul 1

Un sondaj dat publicitatii luni de Avangarde (institut patronat de Marius Pieleanu), realizat printre locuitorii…

3 ore ago

Ciuca il pune la punct pe Ciolacu: „Nu trebuie politizat subiectul cedarii unui sistem Patriot catre Ucraina”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat luni, referitor la posibilitatea ca Romania sa cedeze Ucrainei…

O oră ago