A murit primul presedinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk. El a avut un rol major in destramarea URSS

externe

Primul presedinte al Ucrainei independente si unul dintre groparii URSS, Leonid Kravciuk, a murit marti la varsta de 88 de ani, in plina invazie rusa asupra tarii sale, a anuntat primarul Kievului, Vitali Kliciko, potrivit AFP, citata de Agerpres.

„O mare pierdere pentru intreaga Ucraina. Astazi, Leonid Kravciuk a murit – primul presedinte al Ucrainei, primul presedinte al Radei (parlamentul ucrainean – n.r.) si omul care este la originea statului ucrainean modern”, a transmis Kliciko pe Telegram.

Leonid Kravciuk a fost presedinte din 5 septembrie 1991 pana la demisia sa la 19 iulie 1994.

La 8 decembrie 1991, presedintii Rusiei, Belarusului si Ucrainei sovietice, Boris Eltin, Stanislav Suskevici si Leonid Kravciuk, au semnat un tratat privind destramarea URSS, fortandu-l la scurt timp pe ultimul lider al acesteia, Mihail Gobarciov, sa demisioneze, ceea ce a insemnat practic moartea puterii sovietice.

La 4 mai a decedat si primul presedinte al Belarusului independent, Stanislav Suskevici, la varsta de 87 de ani. Conform mai multor media, el a murit dupa ce a fost extrem de slabit de COVID-19, de care s-a imbolnavit in martie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: