A murit si Colin Powell din cauza coronavirusului. El a spus ca sustinerea razboiului din Irak a fost o „pata” pe reputatia sa

externe

Colin Powell, primul afro-american ajuns secretar de stat al SUA si sef al Statului Major, a murit luni, la varsta de 84 de ani, din cauza unor complicatii provocate de COVID-19, relateaza Reuters si AFP, citand familia politicianului.

„Am pierdut un sot, un tata si un bunic remarcabil si iubitor, precum si un mare american”, au precizat membrii familiei intr-un comunicat.

„Era complet vaccinat. Vrem sa multumim personalului medical de la Centrul medical national Walter Reed pentru tratamentul plin de grija asigurat”, a mai mentionat familia in comunicatul publicat pe pagina sa de Facebook, scrie Agerpres.

In calitate de general cu patru stele, Colin Powell a fost seful Statului Major interarme in mandatul lui George H.W. Bush in timpul razboiului din Golf din 1991, in urma caruia fortele conduse de SUA au alungat trupele irakiene din Kuweitul vecin.

Powell, un republican moderat si pragmatic, a ocupat ulterior functia de secretar de stat in timpul presedintelui George W. Bush.

Avocat al razboiului din Irak, Powell a sustinut pe 5 februarie 2003, in fata Consiliului de Securitate al ONU, o lunga alocutiune privind armele de distrugere in masa detinute de Irak, argumente care au fost folosite la justificarea invadarii tarii.

El a recunoscut ulterior ca aceasta actiune este o „pata” pe reputatia sa. „Este o pata pentru ca eu sunt acela care a facut prezentarea in numele SUA in fata lumii si asta va face parte mereu din bilantul meu”, a afirmat politicianul republican.

Nascut pe 5 aprilie 1937 in Harlem, Colin Powell a crescut la New York, unde a studiat geologia.

Powell si-a inceput cariera militara in 1958. Mai intai detasat in Germania, el a fost apoi trimis in Vietnam in calitate de consilier militar al lui John F. Kennedy.

Mai mult despre:

Comentarii: