A murit Sorin Burtea, celebru activist fesenisto-pesedist la TVR. Cariera fulminanta cu sprijinul Partidului

news

Sorin Burtea, realizator de emisiuni la TVR, a decedat luni, 3 august.

„Un anunt trist la TVR International. A plecat spre cer, azi, luni, 3 august 2020, colegul nostru, Sorin Burtea, nascut pe 28 aprilie 1953 in Campulung Muscel. A absolvit Facultatea de Ziaristica a Universitatii din Bucuresti. Despre activitatea sa, spunea: ‘Imi plac confruntarile fata-n fata cu invitati inteligenti’. A inceput colaborarea cu Radio-Televiziunea, in perioada 1976-1980, ca student practicant, timp in care a realizat sute de reportaje si emisiuni economico-sociale la radio.

In 1980 a fost angajat in Televiziunea Romana. De atunci a lucrat in aceeasi Redactie, cea Economica, indiferent de numele avut. A fost redactor, redactor principal, realizator de emisiuni, redactor-sef cu delegatie, redactor-sef adjunct, secretar general de redactie, coordonator emisiuni economice”, este mesajul publicat pe pagina de Facebook „Articolul VII”.

Sorin Bureta a fost apropiat de PCR, FSN si apoi PSD, au observat Andrei Plesu si Mircea Morariu.

Iata ce scria Andrei Plesu despre Burtea in cartea „Chipuri si masti ale tranzitiei”.

„Corpolent, asudat, nervos, vadit iritat de prestatia opozantilor si, in chip evident, partizan al ministrului, individul avea ceva de anchetator care incerca disperat sa-si domine instinctele. De la bun inceput, moderatorul a proferat cateva amenintari deopotriva grosolane si caraghioase, menite sa-i aduca pe invitati la ordine: daca nu se poarta cum trebuie, el, gazda, are caderea sa intrerupa emisiunea si sa difuzeze in locul ei muzica. Convins, din plecare, ca sta de vorba cu niste loaze indisciplinate, moderatorul nostru n-a facut, de-a lungul tensionatei discutii pe care a mediat-o, decat sa-si confirme presimtirile. La urma, epuizat, excedat, dezamagit de toti si de toate, dispus, e drept, sa-si faca autocritica, el a avut aerul ca-i lasa pe toti corigenti si ca se abtine cu greu sa nu-i pocneaca. Telespectatorul rasufla usurat, bucuros ca maratonul isteric la care a fost martor s-a incheiat. Ramane, fireste, intrebarea: De unde a fost pescuit un asemenea ipochimen si prin ce ironic malentendu i s-a putut incredinta un rol pentru care nici el, nici urmasii lui, nici urmasii urmasilor lui nu au cum sa-i livreze stofa cuvenita?“, arata Plesu.

Portretul lui Burtea a fost continuat de Mircea Morariu intr-un articol in Adevarul. Burtea fusese promovat director in TVR de Doina Gradea, protejata lui Dragnea.

„Ipochimenul a rezistat, desi are valoare profesionala zero. Vreme de aproape cincisprezece ani si-a mentinut in grila o emisiune numita Interesul general, care nu interesa, de fapt, pe nimeni. Emisiune in care a facut nu doar jocurile PSD, ci si propriile lui jocuri. Hai sa le spunem comerciale. Insa nu i-a fost indeajuns.

La un moment dat, a izbutit sa aiba o emisiune si pe TVR International, nici nu era greu de altfel din motive ceva mai delicate, extrem de bine cunoscute in Calea Dorobanti 191. Emisiune in care se ocupa pe fata cu plasarea de produse. Publicitate deloc mascata si justificata prost, asa, de ochii lumii. Despre ea a scris cu lux de amanunte pe adevarul.ro, in data de 17 octombrie 2012, Liviu Avram (cf. Burtea. De la TVR).

Miraculoasa cariera a d-lui Sorin Burtea a insumat deopotriva vreo doua-trei mandate de membru in Consiliul de Administratie, in calitate de reprezentant al salariatilor. Carora le castiga voturile prin mese ieftine, date la cantina institutiei, si prin sms-uri de La multi ani!, trimise de pe telefonul de serviciu. La un moment dat, prin Calea Dorobanti 191 incepuse sa se creada ca steaua d-lui Sorin Burtea a apus. Burtea facea insa cu totul alte calcule. A perseverat in elogii la adresa guvernarii. Iar acum uite-l ca urca extrem de sus in ierarhie.

La 64 de anisori, cu un an inaintea pensionarii. Gratie iresponsabilei decizii a activistei pesediste parasutate in fruntea TVR de Liviu Dragnea, Burtea a ajuns director. Mai concret. Doina Gradea l-a recompensat pe dl. Sorin Burtea – la ordin? – cu postul de director al Studiourilor Centrale”, scria Morariu in Adevarul.

Mai mult despre:

Comentarii: