A murit un mare roman, o voce care a facut Securitatea sa se teama. A fost turnat chiar de tatal sau

news

Istoricul Mihnea Berindei a murit duminica dimineata, la Venetia, a declarat fostul director al Arhivelor Nationale ale Romaniei, Dorin Dobrincu.

Mihnea Berindei a fost fiul istoricului Dan Berindei, vicepresedinte al Academiei Romane. Acesta a a primit o adeverinta din partea CNSAS care arata ca a fost recrutat de Securitate sub numele conspirativ „Baleanu”, existand dovezi certe ca acesta si-a turnat propriul fiu, una dintre cele mai sonore voci ale exilului romanesc, Mihnea Berindei.

Colaborarea academicianului Dan Berindei cu Securitatea a inceput inca din 1962, cand a semnat un angajament sub constrangere, scria Evenimentul Zilei in 2009.

Initial acesta a pus umarul la „supravegherea informativa a Institutului de Istorie” al Academiei Romane, unde Berindei era cercetator. Pana in 1973, el a semnat cateva zeci de note informative despre colegii sai.

Dupa ce fiul sau, Mihnea Berindei, a fugit in Franta in 1970, Dan Berindei a primit drept sarcina din partea Securitatii sa il spioneze si sa incerce sa ii inchida gura. Numai ca, dupa cateva intalniri, fiul a realizat care e misiunea tatalui si a rupt definitiv relatia cu el.

Academicianul Dan Berindei nu neaga faptul ca a fost trimis de Securitate sa culeaga informatii despre si de la Mihnea, care devenise vicepresedinte al Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului.

Isi justifica misiunile in mod surprinzator: „A fost o disensiune pe care am dorit-o, in sensul ca am preferat sa nu am cu el nicio relatie. Informatiile date despre el erau fara sare si piper, iar Mihnea era o problema arzatoare pentru Securitate. Ei voiau mai mult. Din pricina asta nu am vrut sa fiu bagat in aceasta poveste”, spunea Dan Berindei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: