A murit un mare scriitor, laureat al premiului Nobel

news

Scriitorul german si laureat al premiului Nobel pentru Literatura Gunter Grass a murit luni, la varsta de 87 de ani, intr-o clinica din Lubeck, potrivit editurii sale Steidl, citata de AFP.

Cunoscut pentru convingerile sale de stanga si pentru opiniile sale controversate, Gunter Grass este cel mai renumit scriitor german pe plan mondial din a doua jumatate a secolului XX.

De la publicarea in 1959 a capodoperei sale, „Toba de tinichea”, un succes mondial ecranizat pentru marele ecran de Volker Schloendorff si premiat cu Palme d’Or la Cannes pentru cel mai bun film, scriitorul german cunoscut pentru mustata lui stufoasa si nelipsita pipa nu a incetat sa agite spiritele cu declaratiile sale polemice despre trecutul nazist al tarii, aminteste Agerpres.

Printre operele sale cele mai cunoscute figureaza „Pisica si soarecele”, „Ani de caine”, „Anestezie locala”, „Calcanul”, „Sobolanul”, „Apel catre broasca raioasa”, „Secolul meu”, „In mers de rac”, sau „Aparatul de fotografiat”.

Nascut la 16 octombrie 1927, la Dantzig, Grass a recunoscut ca a facut parte in tinerete din Waffen SS, o unitate de elita a regimului nazist al lui Adolf Hitler, desi in scrierile sale a criticat adeseori Germania pentru trecutul ei nazist. Laureat al premiului Nobel pentru literatura in 1999, romancierul s-a consacrat in ultima vreme desenului si picturii in acuarela, dupa o perioada in care a fost spitalizat.

Gunter Grass a declansat o ampla polemica, in aprilie 2012, dupa ce a publicat in presa germana un poem in care critica Israelul si afirma ca aceasta tara „ameninta pacea mondiala” prin arsenalul ei atomic. Israelul l-a declarat pe autorul german la scurt timp dupa aceea persona non grata.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: