A reizbucnit razboiul dintre Armenia si Azerbaidjan. Azerii ataca cu drone si arme de foc de calibru mare – Video

externe

Ministerul armean al Apararii anunta ca fortele armate azere au efectuat marti dimineata lovituri de artilerie spre orasele de frontiera armene. Potrivit Ministerului armean al Apararii, atacul a inclus drone si arme de foc de calibru mare trase in directia Goris, Sotk si Jermuk, anunta CNN.

Ministerul Apararii din Azerbaidjan a reactionat printr-o declaratie in care recunoaste loviturile, dar a precizat ca acestea sunt „la scara mica” si „au ca scop asigurarea securitatii frontierelor Azerbaidjanului”.

Luni, Ministerul Apararii din Azerbaidjan a acuzat fortele armene ca au tras cu arme de calibru mic in directia asezarii Novoivanovka din regiunea Gadabay si a asezarii Husulu din regiunea Lachin, in apropierea granitei dintre cele doua tari. Armenia a negat acuzatiile.

Luna trecuta, cele doua tari s-au confruntat din noi din cauza regiunii disputate Nagorno-Karabah, o zona fara iesire la mare intre Europa de Est si Asia de Vest, populata si controlata de etnici armeni, dar aflata pe teritoriul azer.

Tulburarile din regiune sunt vechi de zeci de ani, datand de la prabusirea Uniunii Sovietice, cand regiunea, sustinuta de Armenia, si-a declarat independenta fata de Azerbaidjan. Azerbaidjanul sustine de mult timp ca va recuceri teritoriul, care este recunoscut international ca fiind azer.

Rusia, un aliat al Armeniei in materie de securitate, mentine o forta de mentinere a pacii in regiune dupa ce a intermediat un acord de incetare a focului la inceputul lunii noiembrie 2020, punand capat unui conflict de aproape doua luni care a ucis cel putin 6.500 de persoane, potrivit Reuters.

Luni seara, SUA au lansat un apel la „incetarea imediata a ostilitatilor”, potrivit unei declaratii a biroului secretarului de stat american Antony Blinken.

„Statele Unite sunt profund ingrijorate de rapoartele privind atacurile de-a lungul granitei dintre Armenia si Azerbaidjan, inclusiv de atacurile raportate impotriva asezarilor si a infrastructurii civile din interiorul Armeniei”, a declarat Blinken. „Asa cum am precizat de mult timp, nu poate exista o solutie militara la acest conflict. Indemnam la incetarea imediata a oricaror ostilitati militare.”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: