A revenit deja teroarea talibana: „Au batut la usa de trei ori”. Femeie ucisa in bataie in fata copiilor pentru ca nu a putut sa gateasca pentru 15 talibani

recomandate

CNN relateaza despre cazul terifiant al unei femei din Afganistan care a fost ucisa in bataie de talibani pentru ca le-a spus ca este prea saraca pentru a le gati de mancare. Femeia a fost ucisa in fata celor patru copii ai ei.

Najia se afla acasa cu cei trei fii si fiica ei, intr-un mic sat din nordul Afganistanului, cand luptatorii talibani au batut la usa lor.

Fiica lui Najia, Manizha, in varsta de 25 de ani, stia ca vor veni – mama ei ii spusese ca au facut acelasi lucru in ultimele trei zile. Talibanii i-au cerut femeii sa gateasca mancare pentru 15 luptatori.

„Mama mea le-a spus: ‘Sunt saraca, cum pot sa gatesc pentru voi?'”, a spus Manizha. „(Talibanii) au inceput sa o bata. Mama mea s-a prabusit si au lovit-o cu armele lor – AK47”.

Manizha a spus ca a strigat la luptatori sa se opreasca. Acestia s-au oprit pentru o clipa inainte de a arunca o grenada in camera alaturata si de a fugi in timp ce flacarile se raspandeau, a spus ea. Mama a patru copii a murit din cauza bataii.

Atacul mortal din 12 iulie asupra locuintei Najiei din provincia Faryab a fost o avanpremiera infricosatoare a amenintarii cu care se confrunta acum femeile din Afganistan dupa preluarea capitalei Kabul de catre talibani. CNN foloseste pseudonime pentru Najia si Manizha pentru a le proteja identitatea din motive de siguranta.

In 10 zile, militantii talibani au capturat zeci de capitale provinciale lasate vulnerabile de retragerea trupelor americane si aliate.

Viteza avansului militantilor i-a luat prin surprindere pe localnici. Unele femei au declarat ca nu au avut timp sa cumpere o burqa pentru a se conforma regulilor talibane conform carora femeile trebuie sa fie acoperite si insotite de o ruda de sex masculin atunci cand ies din casa.

Pentru femeile din Afganistan, burqa reprezinta pierderea brusca si devastatoare a drepturilor castigate de-a lungul a 20 de ani – dreptul de a munci, de a studia, de a se deplasa si chiar de a trai in pace – pe care se tem ca nu le vor mai recastiga niciodata.

Cand talibanii au condus ultima data Afganistanul, intre 1996 si 2001, au inchis scolile de fete si au interzis femeilor sa lucreze.

Dupa invazia SUA din 2001, restrictiile impuse femeilor au fost atenuate.  In 2009, legea privind interzicerea  violentei impotriva femeilor a incriminat violul, bataia si casatoria fortata si a facut ilegala impiedicarea femeilor sau a fetelor de a lucra sau de a studia.

De data aceasta, talibanii promit sa formeze un „guvern islamic incluziv afgan”, desi nu este clar ce forma va lua acesta si daca noua conducere va include femei.

Farzana Kochai, care a fost membra a parlamentului afgan, spune ca nu stie ce va urma. „Nu a existat niciun anunt clar cu privire la forma viitorului guvern – vom avea sau nu un parlament in viitorul guvern?”, a spus ea.

De asemenea, ea este ingrijorata de viitoarele sale libertati ca femeie. „Acesta este un lucru care ma ingrijoreaza mai mult”, a spus ea. „Fiecare femeie se gandeste la acest lucru. Incercam doar sa avem un indiciu … li se va permite femeilor sa lucreze si sa ocupe un loc de munca sau nu?”.

Purtatorul de cuvant al talibanilor, Suhail Shaheen, a declarat luni ca, sub regimul taliban, fetelor li se va permite sa studieze. „Scolile vor fi deschise, iar fetele si femeile, vor merge la scoli, ca profesori, ca elevi”, a spus el.

Dar povestile localnicilor de la fata locului prezinta o imagine diferita – si exista o neincredere profunda fata de militantii care au provocat atata suferinta sub ultima lor conducere.

In iulie, Comisia independenta pentru drepturile omului din Afganistan a declarat ca, in zonele controlate de talibani, femeilor li s-a ordonat sa nu mearga la serviciile de sanatate fara un tutore de sex masculin. Televiziunea a fost interzisa, iar profesorii si elevii au fost instruiti sa poarte turbane si sa-si lase barba.

Savantii religiosi, oficialii guvernamentali, jurnalistii, aparatorii drepturilor omului si femeile au devenit victime ale unor asasinate tintite, a declarat comisia. Una dintre acestea a fost Mina Khairi, o tanara de 23 de ani ucisa intr-un atentat cu bomba cu masina in iunie. Tatal ei, Mohammad Harif Khairi, care si-a pierdut, de asemenea, sotia si o alta fiica in explozie, a declarat ca tanara prezentatoare primea amenintari cu moartea de luni de zile.

Cand talibanii controlau Afganistanul, femeile care nu se supuneau ordinelor erau batute.

Talibanii au negat ca au ucis-o pe Najia, mama din provincia Faryab, dar cuvintele lor sunt contrazise de martori si oficiali locali care au confirmat moartea unei femei de 45 de ani a carei casa a fost incendiata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: