A rupt alianta cu americanii. Un presedinte de stat cere SUA sa isi retraga trupele de pe teritoriul tarii sale: „Vreau sa-i vad afara”

externe

Presedintele filipinez Rodrigo Duterte a amenintat – miercuri, la Tokyo – ca va cere in urmatorii doi ani retragerea soldatilor americani de pe teritoriul tarii sale, potrivit AFP, citata de Agerpres.

„Vreau ca — poate in urmatorii doi ani — tara mea sa fie eliberata de prezenta militarilor straini”, a declarat Duterte in cadrul unui forum economic in Japonia, facand aluzie la fortele americane. „Vreau sa-i vad afara si, daca trebuie sa abrog acorduri, o voi face”, a adaugat el.

Seful statului filipinez efectueaza o vizita de trei zile in Japonia cu scopul de a dezvolta schimburile comerciale cu aceasta tara, dupa ce ele au ajuns anul trecut la peste 18 miliarde de dolari.

„Este vorba despre pastrarea si consolidarea importantelor noastre legaturi economice cu Japonia, primul partener comercial al Filipinelor”, a explicat marti presedintele filipinez. „Sunt nerabdator sa intalnesc conducatori de intreprinderi in Japonia. Le voi spune clar ca suntem deschisi afacerilor”, a insistat el.

Rodrigo Duterte a proferat insulte la adresa SUA inainte de plecarea din tara si la putin timp dupa sosirea sa marti seara, in fata comunitatii filipineze din Japonia. Cu ocazia unei vizite in China saptamana trecuta, el a anuntat „separarea sa de SUA”, preferand o alianta cu Beijingul, revenind ulterior cu o nuantare a acestor afirmatii.

Miercuri, el pare sa doreasca sa calmeze nelinistile Japoniei, ingrijorata de influenta crescanda a Chinei in regiune, asigurandu-si auditoriul ca el nu cauta sa aiba legaturi militare cu Beijingul. „Noi nu am vorbit despre arme, nu am vorbit despre desfasurarea trupelor”, a spus el in cursul aceluiasi forum economic. „Am evitat sa vorbim despre alianta militara”, a spus el.

Purtatorul de cuvant al guvernului japonez, Yoshihide Suga, a declarat miercuri ca Tokyo va continua sa furnizeze un ajutor in dezvoltare Filipinelor, dar nu a precizat daca relatiile cu SUA vor fi abordate in cursul reuniunii la summit cu premierul nipon Shinzo Abe, prevazuta pentru aceasta seara.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: