A turbat Lia Savonea si a tabarat asupra Anei Birchall: „Raspundeti la intrebarea formulata”. Indignata ca SUA isi permit sa ajute Romania in privinta statului de drept

politica

Presedintele CSM, Lia Savonea, i-a cerut, marti, in plenul CSM, ministrului Justitiei, Ana Birchall, sa precizeze daca a agreat in vreun fel cu procurorul general american sau cu reprezentantii altui stat asupra unei „foi de parcurs” cu privire la intarirea statului de drept din Romania.

Consiliul Superior al Magistraturii a suplimentat, marti, ordinea de zi si a dezbatut o solicitare transmisa de Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ), care cere CSM sa se pronunte asupra oportunitatii „foii de parcurs” cu privire la intarirea statului de drept din Romania.

Centrul de Resurse Juridice anunta, prin intermediul unei adrese intrate in posesia Mediafax, ca a luat act cu privire la existenta unei „foi de parcurs” pentru intarirea statului de drept in Romania, la care a lucrat/lucreaza/urmeaza sa lucreze, la initiativa partii americane, Procurorul General al SUA impreuna cu ministrul justitiei din Romania, Ana Birchall.

Potrivit Centrului de Resurse Juridice, declaratia cu privire la aceasta foaie de parcurs a fost facuta de catre Ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, in cadrul unei conferinte de presa la Bucuresti, pe data de 5 septembrie 2019.

„Un exemplu al preocuparii noastre este faptul ca Procurorul General al SUA l-a invitat recent pe ministrul roman al Justitiei – este unul dintre motivele pentru care sunt aici, ca urmare a invitatiei – sa vina in SUA si sa continue sa lucreze alaturi de el si de echipa lui, in mod direct, pentru o foaie de parcurs pentru Romania, la care el a contribuit. O foaie de parcurs consultativa legata de ceea ce SUA considera a fi prevederi si masuri adecvate care sa fie introduse in legislatie, in ordonante, pentru a asigura un stat de drept puternic si consistent”, a spus Gordon Sondland, potrivit adresei Centrului de Resurse Juridice.

Astfel, Centrul de Resurse Juridice a solicitat CSM sa exprime un punct de vedere public cu privire la existenta, continutul, respectiv oportunitatea unei astfel de foi de parcurs si daca membrii Consiliului au fost implicati in conceperea acesteia.

Marti, ordinea de zi a sedintei plenului CSM a fost suplimentata cu aceasta adresa, iar presedintele Consiliului, Lia Savonea, i-a cerut explicatii ministrului Justitiei pe aceasta tema.

Iata dialogul intre presedintele CSM, Lia Savonea, si ministrul Justitiei, Ana Birchall, din plenul CSM:

Lia Savonea: Doamna ministru trebuie sa ne clarifice daca a existat o astfel de discutie, daca exista o astfel de foaie de parcurs. Trebuie sa precizam din capul locului, Consiliul Superior al Magistraturii nu cunoaste, nu a fost implicat, nu a fost invitat intr-o astfel de procedura, activitate.

Ana Birchall: In primul rand, eu nu cunosc aceasta solicitare, care nu mi-a fost adresata si transmisa inainte si rog respectuos ca sa-mi dati ragazul necesar sa va raspund in scris, cu datele necesare. Dar pentru a informa, va pot invedera faptul ca in calitatea de vice prim-ministru pentru parteneriate strategice, am sustinut intodeauna si voi continua sa sustin dezvoltarea, aprofundarea si consolidarea parteneriatului strategic cu SUA, asa cum am sustinut dezvoltarea, consolidarea, aprofundarea oricarui parteneriat strategic sau relatii speciale pe care Romania o are. In calitate de ministru al Justitiei, sunt obligata sa dezvolt, aprofundez si sa consolidez orice parteneriat si relatie bilaterala pe care ministerul Justitiei o are cu orice institutie sau organism international sau tara. Eu sunt surprinsa si mahnita pentru ca este un pic necolegial avand in vedere ca aceasta solicitare a venit pe 13, dumneavoastra nu ati trecut-o pe ordinea de zi, nu a fost pe ordinea de zi, dar eu va spun din cateva date pe care le-am obtinut foarte repede si va spun sincer ca SUA, daca cererea se refera la SUA, va spun ca noi avem o colaborare bilaterala foarte…

Lia Savonea: Dar raspundeti va rog la intrebare.

Ana Birchall: Eu raspund la intrebare asa cum consider eu.

Lia Savonea: Raporturile noastre cu SUA. Aici era in discutie daca dumneavoastra ati conceput impreuna cu partenerul o foaie de parcurs pentru statul de drept..

Ana Birchall: Sa vad si eu acest text si va voi raspunde.

Lia Savonea: Cred ca nu este greu sa va concentrati putin sa va ganditi, sa va amintiti daca ati facut un asemenea document referitor la statul de drept din Romania.

Ana Birchall: Eu voi avea discutii cu orice stat si orice organism si institutie internationala. V-am invederat faptul ca vineri am fost la Bruxelles si am avut discutii tehnice pentru MCV. Revenind la relatia cu SUA, va pot spune ca, prin Ministerul Justitiei – si ar trebui sa stiti, conform datelor statistice, dar o sa va raspund si in scris, autoritatile competente in combaterea acestor forme grave de criminalitate pentru ca parteneriatul cu SUA are o componenta importanta pe combaterea criminalitatii pe mai multe componente si ma refer la DIICOT, parchete si DNA, deruleaza activitati de cooperare cu diverse agentii din SUA, in cadrul procedurilor si asistentei internationale judiciare. Eu cred ca este obligatia ministrului Justitiei sa aiba un dialog profesional si profesionist cu orice institutie internationala si orice stat, cu atat mai mult cat este vorba de un partener strategic al Romaniei. O sa va transmit toate datele necesare, dar cred ca este important ca sa ne mentinem acest dialog.

Lia Savonea: Va rog sa ne raspundeti la intrebarea formulata, daca exista o foaie de parcurs agreata de dumneavoastra pe statul de drept.

Ana Birchall: Este un dialog absolut normal in combaterea coruptiei, in combaterea criminalitatii.

Lia Savonea: Lasati asta, doamna ministru, ca nu este greu sa va aduceti aminte…

Ana Birchall: Doamna presedinte, cu tot respectul, cred ca nu sunt in fata unui pluton de executie cu „Da” sau „Nu”. Eu v-am raspuns asa cum consider eu, in calitate de ministru al Justitiei si conform realitatii. Eu, in calitate de ministru al Justitiei, am obligatia institutionala de a reprezenta ministerul in relatia cu tertii, inclusiv cu state cu care avem parteneriate strategice.

Lia Savonea: Intrucat independenta justitiei este asa, o componenta daca nu cea mai importanta din cele care intra in conceptul general de stat de drept, eu cred ca CSM are obligatia sa cunoasca daca semnaleaza asemenea idei, posibile intelegeri, eu cred ca trebuie sa aiba o reactie. Sa fie clarificate punctual chestiunile ridicate aici, respectiv daca dumneavoastra ati agreat cu partenerul strain, nu conteaza cine este acest partener, e vorba de atitudinea ministrului Justitiei din Romania, daca ati agreat o foaie de parcurs pentru statul de drept din Romania.

Ana Birchall: Exista un dialog institutional legal, doamna presedinte.

Lia Savonea: Dar nu raspundeti, refuzati sa raspundeti la intrebare, doamna ministru.

Ana Birchall: Eu nici macar nu trebuia sa incep un raspuns pentru ca a fost lipsa de colegialitate ca macar sa nu ma anuntati, ca sa-mi dati posibilitatea sa va raspund institutional, cu datele necesare. Va garantez ca, in ciuda demersurilor unor persoane de a pune la punct ministrul Justitiei, va garantez ca ministrul Justitiei a actionat si va continua sa actioneze cu profesionalism, responsabilitate.

Lia Savonea: Va rugam sa nu va mai victimizati, doamna ministru.

Ana Birchall: Este obligatia mea de a reprezenta Romania si ministerul Justitiei pe linia justitiei in orice relatie institutionala. Va voi raspunde in scris si la acest aspect.

Lia Savonea: Membrii CSM prezuma ca dumneavoastra puteti sa faceti un efort sa va amintiti daca in imprejurari oarecare ati agreat, ati angajat o foaie de parcurs pentru statul de drept din Romania.

Ana Birchall: In orice situatie, am angajat, si nu cred ca membrii CSM prezuma, eu nu cred… Acum o tara intreaga vede ca ministrul Justitiei este pus la punct pentru simplul fapt ca reprezinta ministerul Justitiei, asa cum este obligat legal. Eu va garantez ca voi continua sa reprezint Ministerul Justitiei care angajeaza combaterea coruptiei, lupta impotriva coruptiei, combaterea criminalitatii si tot ce tine legal de activitatea Ministerului Justitiei. Va voi raspunde, v-am rugat sa-mi acordati acest ragaz pentru a putea sa va prezint documentele necesare.

Mai mult despre: ,


Comentarii: