„A venit urgia, iata adevaratele orori”. Cum intentioneaza PSD si ALDE sa modifice Codul Penal: „Justitia penala va fi distrusa din temelii”

news

Jurnalistul Dan Tapalaga da publicitatii mai multe amendamente pe care PSD, ALDE si UDNR intentioneaza sa le aduca la Codul penal. Acestea prevad ca suspectii de coruptie nu mai pot fi arestati preventiv si procurorii nu mai pot comunica nici un fel de informatii din dosare.

„A venit urgia, adevaratele orori. Profitand de agenda publica ocupata cu funeraliile regelui si de apropierea sarbatorilor, au declansat asaltul total, distrugerea din temelii a jusitiei penale. Daca amendamentele astea care se vor discuta incepand de maine in Comisia Iordache trec de Parlament, la pachet cu legile justitiei, procurorii pot pleca linistiti acasa. Nu mai au ce face la DNA, nici la Parchetul General. Cel mult furtisaguri marunte, gainarii, dar si cu astea trebuie sa fie foarte atenti”, a scris Tapalaga pe Facebook.

El a publicat pe hotnews.ro cateva dintre aceste amendamente. Iata care sunt cele mai scandaloase:

Amendament PSD- ALDE. Adio inregistrari facute de martori.

La articolul 139, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(3) Inregistrarile prevazute in prezentul capitol, efectuate de parti, constituie mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari pe care le-au purtat cu tertii”.

Explicatie. Este limitata utilizarea inregistrarilor intr-o ancheta. O discutie inregistrata de un ziarist, de pilda, intre un om de afaceri care ofera mita si un politician care o accepta, nu constitutie mijloc de proba. Codul de Procedura in vigoare prevede ca “Orice alte inregistrari pot constitui mijloace de proba daca nu sunt interzise de lege.” Practic nu mai e admisibila o inregistrare pe care o aduce un martor.

Amendament PSD – ALDE. Mai usor cu perchezitiile.

La articolul 168, dupa alineatul (15) se introduce un nou alineat, alineatul (151) cu urmatorul cuprins: „(151) Datele obtinute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legatura cu infractiunea pentru care se efectueaza urmarirea penala si pentru care a fost autorizata perchezitia in acea cauza se sterg definitiv din copiile efectuate in baza alin. (9) si nu pot fi folosite in alte cauze penale si pentru dovedirea altor fapte.”

Explicatie. Este unul dintre cele mai distrugatoare alineate. De exemplu, procurorii DNA au efectuat in luna august mai multe perchezitii informatice in dosarul Tel Drum. Daca in urma perchezitiilor a rezultat savarsirea altor infractiuni, fara legatura cu infractiunea pentru care se realizeaza urmarirea penala, procurorii nu pot folosi probele obinute potrivit noilor reguli, ceea ce este absurd. Simplificand, este ca si cum un procuror perchezitioneaza un garaj pentru un furt de roti dar gaseste acolo arma unei crime. Ei, bine, n-o poate ridica deoarece el investigheaza un furt, nu o crima, si va trebui sa o lase acolo.

Amendament PSD ALDE. Suspectii de coruptie nu mai pot fi arestati preventiv.

La articolul 223, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata si daca din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca acesta a savarsit o infractiune intentionata contra vietii, o infractiune prin care s-a cauzat vatamarea corporala sau moartea unei persoane, o infractiune contra securitatii nationale prevazuta de Codul penal si alte legi speciale, o infractiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, de terorism si care vizeaza acte de terorism, falsificare de monede ori alte valori, santaj, viol, lipsire de libertate, ultraj, ultraj judiciar sau o alta infractiune comisa cu violenta si, cumulativ, pe baza evaluarii gravitatii faptei, a modului si a circumstantelor de comitere a acesteia, a anturajului si a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale si a altor imprejurari privitoare la persoana acestuia, se constata ca privarea sa de libertate este absolut necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol concret pentru ordinea publica”.

Explicatie. Din enumerare au fost scoase in mod explicit urmtoarele infractiuni: spalarea de bani, evaziune fiscala, infractiunile de coruptie, o infractiune savarsita prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronica. Toate acestea exista in actualul Cod de Procedura. De notat ca infractunile de coruptie sunt cele mai comune printre politicieni, prin urmare acestia nu vor mai putea fi arestati preventiv decat daca pedeapsa prevazuta este mai mare de cinci ani.

„Va fi crancen”, a comentat si jurnalistul Liviu Avram.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: