A vrut sa-i AJUTE pe refugiati. „M-au amenintat cu DECAPITAREA” – Marturiile unei femei angajata intr-o tabara de imigranti

externe

Publicatia Die Welt publica marturia unei femei din Germania care s-a angajat din idealism intr-un centru de refugiati, insa a ajuns ca acum sa mearga cu teama la locul de munca. Detaliile sunt terifiante.

„Din toamna lui 2015 sunt angajata cu program complet la un centru de primire a refugiatilor din Hamburg. Am dorit acest loc de munca in mod special, iar cand am primit confirmarea pe email am fost nebuna de fericire. In sfarsit puteam sa fiu de ajutor nu numai teoretic, dar puteam sa fac si ceva practic pentru refugiati.

In prima zi am ajuns la noul loc de munca cu mari sperante. Colegii erau motivati si foarte draguti. ‘Este cu adevarat un loc foarte placut aici’, mi-am spus eu. In urmatoarele zile m-am scufundat in munca. In centru sunt cazati 1.500 de refugiati. Eu trebuia sa le acord consultanta, sa ii ajut cu procedurile de obtinere a azilului, sa le fac programari medicale cand era cazul.

Insa iluziile s-au spulberat dupa ce m-am intalnit cu primii refugiati care au venit la biroul meu. Dupa primele vizite mi-am dat seama ca atitudinea mea foarte pozitiva si idealista este in contradictie cu comportamentul lor. Desigur, nu as putea sa generalizez, sa spun asta despre toti refugiatii, multi sunt prietenosi si recunoscatori, dornici sa se integreze. Dar, ca sa fiu sincera,  90% dintre cei cu care am colaborat au avut o atitudine neplacuta si, din nefericire, departe de ce ma asteptam”, isi incepe femeia relatarea, publicata in Die Welt.

Iata cu ce s-a confruntat apoi in relatia cu refugatii.

„In primul rand, multi dintre ei cer extrem de multe. Au venit la mine si mi-au cerut sa le ofer imediat un apartament, o masina scumpa si sa le fac rost de un job cu adevarat bun. Daca ii refuzam si le explicam ca nu este posibil asa ceva, de cele mai multe ori deveneau galagiosi si cateodata foarte agresivi. Un afgan mi-a spus recent ca se va sinucide. Mai multi sirieni si un grup de afgani au spus ca vor intra in greva foamei pana ii ajut sa se mute din tabara. Altii au strigat catre colegii mei ‘Va vom decapita’. Din cauza asta politia a venit de cateva ori pe saptamana sa stea cu noi”, a povestit angajata centrului de refugiati.

Ea a relatat apoi si despre atitudinea pe care imigrantii o au fata de femei. Ea insasi a trebuit sa isi schimbe modul in care se imbraca.

„Asta ma deranjeaza cel mai mult. Este cunoscut ca mare parte dintre refugiati, 65-70%, sunt barbati tineri. Multi dintre ei nu respecta femeile. Nu ii intereseaza ce spun eu, fluiera tare in urma noastra, spun ceva in limba lor si apoi rad zgomotos. Este foarte neplacut. Fotografiaza femeile cu telefoanele, asa din senin, fara sa ceara voie, chiar daca una dintre noi a protestat.

(…) In ultimele saptamani a devenit tot mai rau, pe masura ce tot mai multi barbati din Africa de Nord din Maroc, Tunisia si Libia au venit sa ii ajutam. Ei sunt chiar si mai agresivi. A trebuit sa facem ceva.

Sunt o persoana careia ii place sa poarte haine stramte. Acum am pantaloni largi si numai bluze pe gat. Machiaj folosesc foarte putin. Am inceput sa evit sa trec pe langa locurile unde stau grupuri de barbati. De cele mai multe ori nu mai ies din biroul meu, chiar si in timpul zilei. Si nu mai merg cu metroul, dupa ce o colega a fost urmarita pana in statie de un grup de tineri, unde a fost molestata. Vreau sa nu am parte de asa ceva astfel incat folosesc masina.

Ma simt ingrozitor ca trebuie sa fac asa ceva, dar ce ar trebui sa fac, care este alternativa? Ma gandeam sa imi dau demisia, insa imi plac colegii foarte mult, imi place sa ii ajut si pe copiii din centru. Si eram atat de doritoare sa am acest job incat imi este greu sa admit ca este diferit fata de ce imi imaginam. Multi dintre colegi vor si ei sa plece. Pentru ca nu mai rezista, nu mai suporta sa vada cat de rau merg lucrurile aici si ei nu pot face nimic ca sa le indrepte”, se incheie marturia femeii, citata de jurnalistii de la Die Welt.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: