„Abateri foarte grave”. Ministrul Mediului anunta plangere penala in cazul incineratorului de deseuri periculoase de la Brazi

politica

Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, va trimite catre autoritatile de cercetare penala dosarul cu rezultatele Corpului de Control privind situatia de la incineratorul de deseuri periculoase de la Brazi.

„De la preluarea mandatului de ministru zeci de locuitori din zona mi-au semnalat situatia extrem de grava de la Brazi si totodata mass media a relatat amplu situatia surprinsa incognito aici in mai multe randuri (…) Nu ne jucam cu viata oamenilor, mai ales ca statistica poluarii si a afectiunilor respiratorii este la cote alarmante. In luna decembrie am dispus doua controale, unul pe fond, condus de Garda Nationala de Mediu, Garda de Mediu Prahova, Garda de Mediu Bucuresti, la operatorul economic pentru a verifica sesizarile si totodata am trimis corpul de control al ministrului pentru a verifica daca in ultimii ani institutiile din subordinea Ministerului Mediului si-au facut treaba cu profesionalism si si-au indeplinit sarcinile prevazute prin lege de verificare si sanctionare a oricaror abateri”, scrie ministrul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, in ultimii ani, operatorul economic a fost vizat, in mai multe randuri, atat de controale de rutina, cat si in urma sesizarilor, fiind dispuse sanctiuni contraventionale pentru nerespectarea prevederilor actului de reglementare, nerealizarea masurilor impuse si a conformarii instalatiei, precum si a nerespectarii regimului deseurilor.

„Desi avea obligatia ca deseurile medicale, pana la incinerare, sa fie depozitate in camera frigorifica, ele erau depozitate pe o platforma sub cerul liber alaturi de celelalte deseuri. Desi avea obligatia de a depozita pe o platforma betonata de 480 mp, deseurile erau depozitate neconform, pe o suprafata neamenajata, de zece ori mai mare, aproximativ 5.000 mp, inclusiv pe sol. Inteleg din raportul din decembrie al celor de la Garda Nationala de Mediu ca o serie de masuri urgente i-au fost trasate cu termen de implementare pana pe 15 februarie 2020, iar in caz de neindeplinire propunerea este de suspendare a activitatii. Totodata, vreau sa va anunt ca in urma raportului Corpului de Control al Ministrului, am decis sa trimit dosarul catre organele de cercetare penala, fiind identificate, in opinia noastra, o serie de abateri foarte grave, pe care, daca imi permiteti, nu as dori sa le comentez acum, asteptand sa vad cum evolueaza dosarul”, a precizat Costel Alexe.

Ministrul de resort a efectuat, joi, un control inopinat la incineratorul de deseuri periculoase de la Brazi, unde a verificat situatia reclamata de catre locuitorii din zona.

Incineratorul este operat de catre Eco Burn, ce a intrat pe piata romaneasca in anul 2008, conform informatiilor existente pe site-ul companiei.

Mai mult despre:


Comentarii: