Aberatiile lui Tariceanu, sanctionate sever de Sectia pentru procurori a CSM. Seful Senatului iar a sarit calul

news

Sectia pentru procurori din cadrul CSM dezaproba declaratiile presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, referitoare la activitatea procurorilor. Sectia pentru procurori subliniaza ca activitatea corpului profesional al procurorilor se desfasoara conform dispozitiilor legale, cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor fata de care se desfasoara proceduri penale si ca acreditarea ideii ca procurorii isi desfasoara activitatea in mod abuziv, cu depasirea cadrului legal aplicabil, depaseste limitele discursului public acceptabil.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii dezavueaza public declaratiile lui Calin Popescu-Tariceanu din 13 martie, in cadrul emisiunii „Jurnalul de seara”, difuzata de postul de televiziune Digi 24.

„Avand in vedere lansarea, preluarea si amplificarea in spatiul public, prin intermediul mass media, a unor afirmatii foarte grave privitoare la activitatea procurorilor, Sectia constata ca acestea s-au intensificat, dobandind un real potential de afectare a reputatiei profesionale, a demnitatii si prestigiului profesiei de procuror. Sectia pentru procurori subliniaza ca activitatea corpului profesional al procurorilor se desfasoara conform dispozitiilor legale, cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor fata de care se desfasoara proceduri penale”, se arata intr-un comunicat de presa al Sectiei pentru procurori.

Conform sursei citate, acreditarea ideii ca procurorii isi desfasoara activitatea in mod abuziv, cu depasirea cadrului legal aplicabil, depaseste limitele discursului public acceptabil, cu consecinta incalcarii demnitatii profesionale si a prestigiului functiei de procuror.

„Sectia pentru procurori, fara a incalca dreptul la libera exprimare al oricarui cetatean, atrage atentia ca discursul public trebuie sa fie unul echilibrat, care sa nu aduca atingere activitatii procurorilor si imaginii de ansamblu a acestui corp profesional si reaminteste inaltilor reprezentanti ai statului ca respectarea principiului separatiei puterilor in stat si al cooperarii loiale impune, inainte de toate, respect reciproc si responsabilitate”, mai scrie in comunicat.

„Ce e rau in Ordonanta 7? Ca Sectia pentru investigarea magistratilor este independenta? Deci nu ne convine ca e independenta, daca e criticata ordonanta 7? Faptul ca aceasta Sectie are procurori care sunt selectati pe baza unei proceduri transparente de catre CSM care numeste seful acestei sectii, e mai bine sa intervina factorul politic?”, a declarat Calin Popescu Tariceanu, miercuri seara, la Digi 24, citat de news.ro.

Intrebat daca a stiut care este continutul Ordonantei 7 inainte de adoptarea actului normativ, presedintele Senatului a spus ca stia ca prin ordonanta urma sa se infiinteze Sectia pentru investigarea infractiunlor din Justitie, care de fapt a fost infiintata in urma cu cateva luni.

„De continutul Ordonantei 7 stiam ca urmeaza sigur sa se infiinteze, aflasem de la ministrul de Justitie ca urmeaza sa se infiinteze aceasta Sectie, e o discutie mai veche”, a spus Tariceanu.

Acesta a precizat ca tara „ar lua foc” daca procurorul general ar fi ales dupa modelul procurorului sef al Parchetului European.

„Daca in Romania noi am face numirea procurorului sef prin negociere intre partidele politice in Parlament, cred ca toata lumea ar sari in sus, ar lua tara foc si dupa aia negocierea sa se intample intre Parlament si Guvern. Asta am vazut la Parlamentul European, nu cred ca este exemplu de bune practici. Deci Sectia, la noi, este aleasa de CSM, seful Sectiei de CSM si nu e bine. Atunci probabil ca trebuie sa luam modelul european”, a afirmat el.

Presedintele Senatului a criticat pe Laura Codruta Kovesi si Directia Nationala Anticoruptie.

Tariceanu a adaugat ca in Romania „sunt sute de procurori care din punct de vedere profesional sunt bine pregatiti, mai bine decat doamna Kovesi, cu un profil moral corect, cu integritate si probitate profesionala, ceea ce la doamna Kovesi, imi pare rau, avem deficit enorm”.

In ceea ce priveste DNA, Tariceanu a afirmat ca aceasta structura de parchet „a fost in ultimii ani o sursa permanenta de abuzuri si de excese care ies acum la suprafata”.

El a catalogat protestele fata de OUG 7 drept „o forma de manifestare a democratiei care caracterizeaza societatea romaneasca, ca o sporire a simtului civic”, adaugand ca in acest caz „functioneaza foarte bine diversiunea, dezinformarea si oameni care sunt de foarte buna credinta cad in aceasta plasa a dezinformarii”.

„Eu sunt siderat cand vad ca sunt oameni care sustin un procuror, adica Romania democratica e Romania procurorilor? Eu nu pot sa cred, nu pot sa accept, vine impotriva convingerilor mele cele mai profunde”, a mai spus Tariceanu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: