Abia 4% din populatia Romaniei considera schimbarile climatice ca fiind o problema importanta. „Starea Climei – Romania 2024”, un apel la masuri privind impactul problemelor de mediu

pagina verde

Numai 4% dintre romani vad schimbarile climatice drept cea mai importanta problema a prezentului, in raport cu preocuparea pentru costul vietii si inflatie, invocata de catre 62% dintre respondenti, reiese din datele incluse in raportul „Starea Climei – Romania 2024”, dat publicitatii zilele trecute.

Potrivit cercetarii, in ceea ce priveste problemele de mediu, schimbarile climatice ocupau locul cinci, cu 7% din populatie care le considerau prioritare. In context, defrisarile forestiere sunt considerate cea mai grava problema de mediu (37%), urmate de eliminarea deseurilor menajere (12%), poluarea aerului (11%) si epuizarea resurselor naturale (11%).

Defrisarile sunt principala problema de mediu atat pentru barbati, cat si pentru femei, insa pentru barbati, problema schimbarilor climatice era abia a sasea pe lista. De asemenea, mai multe femei (51%) decat barbati (46%) cred ca schimbarile climatice sunt cauzate de activitatea umana.

La nivel general, aproape jumatate dintre cei chestionati (49%) cred ca schimbarile climatice sunt cauzate exclusiv de oameni, in timp ce 36% sunt de parere ca acestea sunt provocate in egala masura de catre oameni si de procese naturale.

La intrebarea „Ce impact vor avea schimbarile climatice asupra vietii lor?”, 17% dintre respondenti au afirmat ca vor avea un impact extrem de negativ, iar media perceptiei a fost tot negativa, cu un scor de 3,64 pe o scara de la 1 la 10, unde 1 reprezinta un impact extrem de negativ si 10 un impact extrem de pozitiv.

In acelasi timp, peste un sfert dintre romani (27%) au declarat ca impactul schimbarilor climatice va fi „extrem de negativ”, iar media perceptiei a fost si mai scazuta in cazul impactului asupra tarii decat asupra propriei vieti (2,9 fata de 3,64).

Potrivit studiului, in legatura cu opinia romanilor despre impactul schimbarilor climatice asupra lumii si a generatiilor viitoare, ponderea este de 33% pentru prima categorie, respectiv 36% in cazul urmasilor.

Cand vine vorba de impactul schimbarilor climatice asupra domeniilor care pot fi influentate de politici publice, romanii sunt convinsi ca agricultura va fi cea mai afectata (37%), urmata de alimentarea cu apa (29%), economie (24%) si sanatate (22%).

In plus, mare parte din populatie (68%) se declara dispusi sa isi schimbe stilul de viata pentru a reduce impactul negativ al schimbarilor climatice asupra mediului, iar in aceasta marja femeile au o pondere mai mare (74%), comparativ cu barbatii (60%).

Analiza demografica a aratat ca persoanele mai in varsta (din generatia nascuta intre anii 1928-1946, si generatia „baby boomer”, nascuta intre anii 1946-1964) sunt cel mai putin inclinate sa creada ca schimbarile climatice sunt cauzate de activitatea umana.

La polul opus, cei care au experimentat un fenomen meteorologic extrem sunt mai constienti de cauzele antropogenice ale schimbarilor climatice.

Totodata, cei generatiile de mileniali (nascuti intre 1981 si 1996) si „baby boomer” nu par foarte dispuse sa isi schimbe stilul de viata.

Raportul „Starea Climei – Romania 2024” a fost elaborat de o echipa formata din 11 de cercetatori si prezinta cele mai recente date si proiectii climatice, analizeaza evolutia fenomenelor meteorologice extreme, discuta evolutia politicilor de clima, mediu si energie in Romania, detaliaza progresele si planurile de viitor pentru sistemul energetic si abordeaza atitudinile fata de schimbarile climatice a romanilor.

„Acest raport reprezinta nu doar o radiografie a prezentului, ci si un apel la actiune. Datele si proiectiile prezentate evidentiaza necesitatea urgenta de a lua masuri pentru a limita impactul schimbarilor climatice asupra Romaniei,” a declarat Dr. Bogdan Antonescu, unul dintre autorii principali ai raportului.

(Foto: facebook.com/Meteoplus)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: