Abia intors, Ponta face CIOCU’ mare: „M-am saturat de jocuri de doi bani pentru imagine”

politica

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seara, ca va amana triplarea salariilor inaltilor functionari si demnitari pentru ca s-a „saturat de jocuri de doi bani pentru imagine”.

Ponta a intervenit cu acest anunt intr-o emisiune a postului B1 TV, dupa ce, in aceeasi emisiune, seful Cancelariei prezidentiale, Dan Mihalache, a afirmat ca nu presedintele Iohannis este cel care i-a cerut premierului interimar Gabriel Oprea sa majoreze indemnizatiile demnitarilor.

Astfel, a precizat Ponta, Guvernul va adopta, saptamana viitoare, o ordonanta prin care majorarea indemnizatiilor demnitarilor va fi amanata pana la aprobarea noii Legi a salarizarii unitare a bugetarilor.

Noua Lege a salarizarii unitare a bugetarilor este prevazuta sa fie aplicata cel mai devreme la sfarsitul acestui an.

Anterior, in emisiunea TV, Mihalache a fost intrebat daca este adevarat ceea ce sustin „surse din PSD”, si anume ca Iohannis i-a cerut lui Oprea sa majoreze indemnizatiile demnitarilor, acesta raspunzand ca nu este adevarat, ca nu Iohannis i-a cerut lui Oprea un astfel de act normativ, ci ca presedintele doar a aratat public ca este normal ca demnitarii sa beneficieze de o remuneratie corespunzatoare importantei lor in stat.

Referitor la informatiile neoficiale privind faptul ca Iohannis a cerut majorarea, despre care a fost intrebat in emisiune, Mihalache a afirmat ca „unele partide sunt experte in a da pe surse anumite informatii, pentru a pasa responsabilitatea”.

El a mai aratat ca Iohannis a fost informat de Oprea despre majorare, dar ca discutia pe aceasta tema este mai veche si ca si Ponta stia de aceasta initiativa, chiar premierul trimitand Presedintiei, in luna martie, o propunere a grilei de salarizare, similara cu cea aprobata acum de Guvern.

Mihalache a mai afirmat ca forma in care Guvernul a adoptat actul normativ „poate fi discutabila” si ca Guvernul este cel care s-a angajat sa majoreze salariile demnitarilor pana la inceputul verii, discutiile cu Presedintia fiind doar informale deoarece decizia politica apartine Guvernului si Parlamentului. El a conchis insa ca este bine ca partidele sa nu perpetueze in populism si demagogie si sa sustina ca demnitarii trebuie sa aiba salarii mici si sa vina la serviciu cu bicicleta.

La scurt timp dupa aceste afirmatii, Ponta a intervenit telefonic si a afirmat ca s-a saturat „de jocuri de doi bani pentru imagine”, ca el nu a fost de acord cu majorarea indemnizatiilor si ca Guvernul va amana cresterea daca seful Cancelariei prezidentiale se delimiteaza de acest demers.

„Eu stiam ca au discutat (Iohannis cu Oprea-n.r.) sa aprobe aceasta ordonanta in absenta mea si am fost informat in acest sens. Acum, aflu de la domnul Mihalache ca, de fapt, am fost dezinformat si Iohannis habar nu are, ca nu are nicio treaba cu chestia asta. Atunci, miercuri vom adopta o alta decizie, in sensul ca se maresc salariile demnitarilor atunci cand se maresc pentru toti bugetarii.

Daca domnul Mihalache ne-a informat ca, de fapt, am inteles eu gresit si ca domnul Iohannis nu stia nimic, ba chiar cumva ca nici nu e de acord cu chestia asta – desi ieri l-am vazut pe Iohannis spunand ca e o idee buna, dar eu il cred pe Mihalache – atunci marim salariile la demnitari cand le marim la ceilalti bugetari, prin Legea salarizarii. Jocurile astea de doi bani, in care faci ceva si dupa aia dai vina pe altcineva, nu mai sunt dispus sa le inghit”, a spus Ponta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: