Abraham si Dogaru au si pensii speciale ca „jurnalisti”. Ei primesc inca 50% in plus la pensie

news

Pavel Abraham si Mircea Dogaru beneficiaza, pe langa pensiile speciale acordate de MAI si MApN,  si de pensii speciale de „jurnalisti”. Astfel, ei beneficiaza de o crestere a pensiilor cu 50% pentru ca fac parte din Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania (UZPR).

Fostii jurnalisti care sunt inscrisi in UZPR beneficiaza de o indemnizatie echivalenta cu 50% din cuantumul pensiilor, conform unei legi initiate de Guvernul Tariceanu in 2006 si apoi completata de PSD in 2016.

Din 2006, statul acorda o indemnizatie de 50% din pensie artistilor membri in uniunile de creatie, ca o modalitate de rotunjire a castigurilor artistilor care adesea aveau la batranete venituri de mizerie. Prin Legea 83/2016 a fost inclusa si UZPR in randul acestor uniuni de creatie, intrucat era singura asociatie a jurnalistilor care avea statut de utilitate publica, din anul 2008.

In lista oficiala cu membrii UZPR in 2021, publicata in luna mai, se afla 3.299 de persoane.

Printre cei care beneficiaza de indemnizatia de 50% se afla si nume sonore care nu au avut nicio legatura cu jurnalismul, precum Pavel Abraham si Mircea Dogaru, arata o investigatie realizata de Fanatik.

Abraham nu a lucrat niciodata ca ziarist, contactele sale cu presa rezumandu-se la statutul sporadic de comentator prin studiourile unor televiziuni.

„Pai el a scos ziarul Politiei!”, ii justifica seful UZPR, Doru Dinu Glavan, prezenta in scriptele Uniunii. Numai ca „ziarul politiei” a fost, de fapt, revista „955 – Politia Capitalei”, publicatie obscura a Inspectoratului de Politie Bucuresti, la inceputul anilor 90. Abraham a fost redactor-sef al acestei reviste un singur an, insa viciile severe ale legislatiei il indrituiesc ca, pentru acel an, sa primeasca un supliment de 50% la pensia speciala de fost general. In schimb, un ziarist care, de exemplu, se chinuie cu o pensie 1200 de lei, mai primeste inca 600 de lei. Practic, celui care are mult, mult i se da, cel care are putin, tot putin primeste.

Pe lista UZPR se afla si colonelul Mircea Dogaru, seful Sindicatului cadrelor militare in rezerva, un personaj controversat. Absolvent al Facultatii de Istorie-Filosofie, a activat in tinerete ca profesor de istorie pentru ca apoi sa devina istoric miliar la Centrul de Studii si Cercetari de Istorie si Teorie Militara. Nici dupa 1989 nu a lucrat in presa, activand tot in domeniul istoriei militare.

In 2004-2009 a fost consilier parlamentar, fiind angajat de catre grupul PRM. La un moment dat, Dogaru aparea in anturajul asa-zisului print Paul al Romaniei, in perioada in care acesta incerca sa obtina legitimarea ascendentei sale in familia regala, Dogaru prezentand „argumente” care ar fi probat ca regele Carol al II-lea a avut un fiu legitim inainte de Mihai I, pe Carol Mircea, tatal „printului” Paul.

In anii 2010-2011, sindicatul condus de Dogaru a organizat o serie de proteste fata de intentia guvernului Boc a recalcula pensiile militarilor. La acea vreme, secretarul de stat din MApN Viorel Oancea sustinea ca Dogaru a fost activist PCR adus in armata de catre Ilie Ceausescu, fratele fostului presedinte din perioada 1971-1989. Recalcularea i-ar fi afectat direct nivelul pensiei, astfel s-ar explica motivul pentru care a organizat protestele impotriva premierului Emil Boc si presedintelui Traian Basescu.

Potrivit unor surse din UZPR, Mircea Dogaru ar fi facut printre cei care au facut lobby pentru ca in Legea 83/2016 sa se mentioneze explicit faptul ca indemnizatia se acorda si pensionarilor sistemului pensiilor militare de stat, indiferent de data inscrierii la pensie, daca indeplinesc conditiile prevazute de lege.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: