„Abuzuri impotriva romanilor”. Ponta si traseistii de la Pro Romania, singurii care au votat contra carantinarii

politica

Proiectul de lege privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic a intrunit joi consensul deputatilor, dupa mai multe ore de dezbateri in Comisia juridica, iar grupul Pro Romania a votat impotriva acestuia.

Presedintele Comisiei juridice, social-democratul Nicusor Halici, a afirmat ca proiectul de lege transmis de Guvern necesita punerea in acord cu decizia CCR, precum si cu contextul prezent si viitor „care poate oferi oricand situatii de risc”.

„Proiectul de lege transmis, dincolo de lacunitatea masurilor care au fost inserate, nu respecta nici exigentele CCR, nici Constitutia Romaniei”, a spus Halici.

El a precizat ca principalele masuri din proiectul amendat de deputatii juristi au in vedere respectarea sigurantei sanitare, drepturile si libertatile fundamentale ale romanilor „si dupa aceea si celelalte obiective care au in vedere un scop final, si anume protectie eventual si preventia in asemenea situatii de risc”.

„Dam posibilitatea celor care pana la urma, din pacate, ar putea ajunge in asemenea situatii – ma refer la carantinare, la izolare – sa poata sa aiba dreptul de contestare a masurii. (…) Izolarea si indisponibilizarea bunurilor nu poate depasi durata stabilita pentru riscul respectiv de izolare sau carantina a persoanelor. Mai exact, nu poti sa izolezi un bun mai mult decat carantinezi o persoana. (…) Amendari sunt foarte multe. Am incercat sa protejam drepturile in primul rand ale romanilor, in subsidiar viata si siguranta societatii in ansamblul ei. De aceea, PSD isi asuma aceste modificari care schimba foarte mult sensul initiativei pentru ca vin sa-i protejeze pe romani”, a adaugat deputatul PSD.

Deputatul PNL Ioan Cupsa a sustinut ca „traim vremuri complicate, nefericite, sub amenintarea bolii, a mortii, iar amenintarea, din pacate, este departe de a disparea”.

„Criza economica este de asemenea una profunda. (…) Guvernul PNL a luat masuri care s-au dovedit a fi utile, desi lipsa de experienta era una generala, nu doar la nivel national, ci si european si mondial. Astazi vom adopta o initiativa legislativa la care cu totii ne-am adus contributia. Este de remarcat ca, la lucrarile Comisiei juridice, aproape la fiecare dintre amendamente, ne-am adus cu totii contributia si le-am votat toti reprezentantii partidelor politice. Este un moment exceptional de solidaritate, pacat ca nu avem parte mai des de astfel de momente. (…) Izolarea, carantinarea au fost dispuse de Guvernul Ludovic Orban si si-au aratat eficienta, au tinut sub control pandemia”, a spus deputatul PNL.

Deputatul USR Ionut Mosteanu a aratat, la randul sau, ca autoritatile au nevoie de instrumente legale pentru a proteja sanatatea romanilor.

„Este nevoie de intelepciune si de solidaritate pentru a castiga lupta cu coronavirusul. (…) Asteptam de la PSD sa nu mai minimizeze riscurile acestei pandemii si de la Pro Romania acest lucru. Nu uitam ca ati condus Romania in ultimii 30 de ani si ati lasat in urma un sistem de sanatate subfinantat, neperformant, spitale in paragina si prea putini medici. Asteptam si de la Guvern mai multa transparenta si un dialog real cu Parlamentul. Proiectul asta a venit foarte tarziu in Parlament si am vazut solidaritate si munca in echipa zilele acestea, s-a muncit cot la cot, in Comisia juridica, toata lumea a adus amendamente, incercand sa scoata un proiect bun in acest interval scurt de timp”, a spus Mosteanu.

El a adaugat ca asteapta de la presedintele Klaus Iohannis „sa-si ia in serios rolul de mediator” si sa medieze „meciul PSD-PNL, din care pierd romanii”.

„Romania are nevoie de o clasa politica responsabila, USR va vota acest proiect”, a afirmat Mosteanu.

Liderul Grupului Pro Europa, Victor Ponta, a anuntat ca nu sustine proiectul de lege, pentru „ca are foarte multe posibile abuzuri impotriva romanilor”.

„Daca n-am avut ocazia sa citim ce se voteaza, azi, cum de fapt n-a citit niciun deputat care va vota, noi, cei de la Pro Romania, suntem consecventi, o sa votam impotriva unei legi care are foarte multe restrictii, interdictii si foarte multe posibile abuzuri impotriva romanilor. Regret faptul ca in continuare majoritatea din Parlament voteaza asemenea legi care dupa aceea se dovedesc scrise prost, folosite impotriva romanilor”, a motivat Ponta, citat de Agerpres.

Deputatul UDMR Vass Levente a aratat ca a „venit timpul”, dupa peste o mie de modificari la Legea sanatatii, sa fie schimbata si a adaugat ca acest proiect, ca in cazul starii de alerta, a venit tarziu la Parlament.

„Acesta este motivul pentru care societatea romaneasca incet, incet isi pierde increderea in tot ceea ce inseamna reglementare din partea autoritatilor privind stoparea pandemiei. Este un lucru foarte rau, pentru ca, in cazul in care apar probleme peste toamna, s-ar putea sa ajungem si noi intr-o stare asemanatoare cum se observa deja in alte tari din vestul Europei, unde pandemia face ravagii. Consideram ca o asemenea lege trebuie discutata cu partea civica, mult mai amplu si mai detaliat si intre partide. Felicitam totusi partidele ca au dat un exemplu bun – ca se poate in cateva zile. (…) Vorbim de o problema deosebita, complexa, sensibila, iar munca noastra comuna este o garantie in plus pentru persoanele bolnave sau suspectate de a fi bolnave, limitand posiblitatea unor abuzuri sau incalcari grave ale drepturilor cetatenilor. (…) Grupul nostru parlamentar a ajutat la aceasta colaborare in echipa”, a explicat deputatul UDMR.

Partidul Miscarea Populara a votat acest proiect de lege pentru apararea sanatatii publice, respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor si ordinii publice, a anuntat deputatul Petru Movila.

„PMP in acest proiect de lege vede responsabilitate. (…) Daca s-ar fi respectat legea, nu am fi avut o explozie de cazuri de coronavirus, sa fim nevoiti din nou sa venim cu legi care sa completeze cadrul legislativ actual. Prin aceasta lege vedem o masura corecta, care vine sa protejeze Romania. Deja suntem pe lista de restrictii in multe tari din UE. (…) PMP voteaza in totalitate acest proiect de lege”, a afirmat Petru Movila.

Pentru proiectul de lege privind carantinarea si izolarea, aprobat joi seara de plenul Camerei Deputatilor, s-au inregistrat 266 de voturi pentru, 11 contra si 8 abtineri.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: