Abuzurile din Turcia intra in atentia lui Iohannis. Reactia presedintelui Romaniei

externe

Presedintele Klaus Iohannis are o prima reactie in privinta evenimentelor din Turcia. Seful statului a introdus pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii de saptamana viitoare si subiectul privind situatia grava de la granitele Romaniei, informeaza B1TV.

Sedinta CSAT va avea loc marti, 26 iulie, incepand cu ora 11.00, iar potrivit unor surse politice, unul dintre subiectele principale va fi situatia din aceasta zona a Europei, in contextul tensiunilor din Turcia. Sedinta CSAT fusese initial convocata pentru analizarea rezultatelor summit-ului NATO din 8-9 iulie de la Varsovia.

Modificarea vine dupa ce Turcia a anuntat ca doreste sa suspende Conventia privind Drepturile Omului, invocand circumstante exceptionale,dupa ce, in tara, a fost instituita starea de urgenta.

Ministrul Justitiei din Turcia, Bekir Bozdag, a afirmat ca starea de urgenta a fost instaurata pentru a preveni o posibila noua tentativa de lovitura de stat militara.

Dupa anuntul venit de la Ankara a reactionat si Consiliul Superior al Magistraturii din Romania. Mircea Aron, seful CSM, a declarat ca este profund ingrijorat fata de decizia autoritatilor din Turcia.

„In absenta unor comunicari oficiale din partea Inaltului Consiliu pentru Judecatori si Procurori din Turcia sau a unor informatii oficiale din partea institutiilor turce si a celor internationale responsabile cu protectia drepturilor fundamentale ale omului, Presedintele CSM sustine demersul public international de a solicita garantarea respectarii tuturor reglementarilor si tratatelor internationale privitoare la drepturile fundamentale ale omului” arata un comunicat al CSM.

Aproximativ 60.000 de soldati, politisti, judecatori, functionari publici si profesori au fost suspendati sau plasati in detentie dupa tentativa de lovitura de stat militara, crescand tensiunile in intreaga tara.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: