Academia PSD-istilor primeste 3,5 milioane de la Guvern la rectificare. CCR a decis, la sesizarea lui Renate Weber, ca este neconstitutionala eliminarea finantarii

politica

Proiectul de OUG pentru rectificarea bugetara, publucat vineri seara, prevede alocarea sumei de 3,5 milioane de lei pentru Academia Oamenilor de Stiinta din Romania. Alocarea bugetara vine dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca eliminarea finantarii pentru aceasta institutie este neconstitutionala

”In aplicarea Deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei nr.449/2021 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art.38 din Legea bugetului de stat pe anul 2021 nr.15/2021, se propune alocarea de la bugetul de stat Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania a sumei de 3,5 milioane lei”, se arata in Nota de funamentare a proiectului de OUG pentru rectificarea bugetara, citata de news.ro.

Presedintele acestei institutii este ordonator principal de credite, iar finantarea cheltuielilor de intretinere, functionare si a indemnizatiilor se asigura din venituri proprii si din subventii acordate de la bugetul de stat, conform legilor bugetare anuale.

Legea bugetului de pe anul 2021 a eliminat finantarea de la buget pentru Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, institutie care ar fi trebuit sa se finanteze din fonduri proprii.

Avocatul Poporului a atacat la CCR aceasta decizie, exceptia de neconstitutionalitate fiind admisa.

Curtea Constitutionala a precizat, in motivarea deciziei de admitere a sesizarii Avocatului Poporului, ca Legea bugetului de stat pe 2021 a procedat la eliminarea cheltuielii pentru Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, in loc sa identifice veniturile bugetare care sa sustina finantarea acestei institutii.

In luna iunie, senatorul USR PLUS Cristi Berea si deputata USR PLUS Cristina-Denisa Neagu au depus o noua initativa de desfiintare a Academiei Oamenilor de Stiinta, ”una dintre uzinele de sinecuri de lux ale PSD”.

Potrivit celor doi parlamentari, in anul 2019, doar putin peste 2% dintre cheltuieli au fost destinate activitatilor efective.

”AOSR este o fabrica de sinecuri pentru 350 de persoane, printre care Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu si Teodor Melescanu”, a transmis atunci USR PLUS.

”Vechii politicieni ne-au obisnuit cu infiintarea de institutii pentru functii sau acces la banii publici, AOSR fiind un exemplu perfect de pseudo-academie hranita exclusiv din fonduri publice. Printre persoanele care au condus aceasta institutie se numara Ecaterina Andronescu, cea care a ingropat sistemul educatiei din Romania. Este membru fondator si presedinte al sectiei “Stiinte tehnice”. Sustinem reforma sistemului educational, un buget optim pentru cercetare si dezvoltare in cadrul Universitatilor si nu numai, insa nu prin sustinerea sinecurilor”, a explicat Cristina-Denisa Neagu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: