Academia Romana e plina de dinozauri comunisti si securisti, insa Neagu Djuvara nu are loc. Explicatiile academicienilor

news

Dupa ce Vladimir Tismaneanu si Mircea Cartarescu au acuzat Academia Romana ca refuza sa primeasca membri precum Mihai Sora si Neagu Djuvara, mai multi academicieni cunoscuti au tinut sa vina cu precizari.

Academicianul Ionel Haiduc, fost presedinte al Academiei Romane, sustine ca Neagu Djuvara nu are carti de „analiza stiitinfica” ci de „popularizare”.

”Mihai Sora este membru de onoare. Djuvara, nu. Domnul Djuvara nu stiu ce opera stiintifica are, istorica. A scris in ultima vreme carti, dar mai mult de popularizare decat de analiza stiintifica, bazata pe documente. Istoricii scriu pe baza de documente, nu e chiar asa de simplu, doar pe baza unor pareri personale sa interpretezi istoria”, a spus Ionel Haiduc pentru news.ro.

Acesta a amintit criteriile de admitere in Academia Romana: ”Exista un regulament, publicat pe site-ul Academiei Romane, care spune ca pentru realizari de exceptie sunt primiti in Academie, pe diverse domenii, specialistii, sa fie de exceptie ar fi bine. Sigur, asta e oarecum subiectiv”. Despre propunerea ca Andrei Plesu sa devina membru al Academiei, Ionel Haiduc spune ca ”au fost ceva discutii, dar pana la urma nu s-au finalizat”.

Academicianul Razvan Theodorescu a tinut sa sublinieze faptul ca, in prezent, din for fac parte toate persoanele importante prin contributia in arte sau filosofie. ”In prezent, nu exista o persoana importanta prin contributiile sale originale in arte, filosofie, care sa nu fie in Academia Romana. Nu exista nedreptatit”, a spus acesta, pentru News.ro.

Politologul Vladimir Tismaneanu este cel care a acuzat, intr-un text publicat pe contul de Facebook, faptul ca nume majore din cultura romana lipsesc din Academia Romana: Matei Calinescu nu a fost membru al Academiei, iar Neagu Djuvara, Andrei Plesu, Mihai Sora si Gabriel Liiceanu nu sunt, nici ei, membri.

”Adevaratii nemuritori: Academia Romana functioneaza cu bani din bugetul acestei tari. Intre academicieni, numerosi si dovediti fosti informatori ai Securitatii. Dar nu Neagu Djuvara si Mihai Sora! Nu neg ca sunt acolo si oameni de mare valoare, indeosebi in stiintele exacte, dar, in ansamblu, este o reduta a stalinismului national si a resentimentelor ce-i sunt specifice. Spre a-l cita pe Nichita Stanescu, este un pacat si o rusine! Un mare carturar precum Matei Calinescu s-a stins din viata fara a fi membru al acestei Academii, desi o binemerita din mii de motive. Virgil Nemoianu si Toma Pavel nu sunt membri. Nici Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu. Despre ce vorbim? Despre Academia Provinciei Romanesti”, a scris Tismaneanu.

Si scriitorul Mircea Cartarescu a pus la indoiala modul in care au fost facute numirile in Academia Romana in ultimii 25 de ani, vorbind despre ”intelighentia pesedista, nationalista si anti-occidentala”, intr-un text publicat pe contul de Facebook. ”Aflu ca patriarhii Romaniei culturale, Neagu Djuvara si Mihai Sora, nu sunt academicieni. Cum nu sunt nici Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu. Atunci cine, Doamne iarta-ma, e in Academie? Cine-a facut primirile in ultimii 25 de ani, si pe ce criterii? Nu cumva cineva a lasat sa intre in acest for toata intelighentia pesedista, nationalista si anti-occidentala? Ma-ntreb si eu asa. Pana la urma, cine controleaza Academia Romana?”, a scris, luni, Mircea Cartarescu pe contul sau de Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: