Academician, condamnat penal din cauza lui Voiculescu. Varanul l-a atras intr-o afacere care a creat un prejudiciu de peste 3,75 milioane de euro Academiei Romane

news

Alexandru Bogdan, presedinte executiv al Fundatiei Patrimoniu din cadrul Academiei Romane la data faptelor, a fost condamnat vineri de Tribunalul Bucuresti la trei ani inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, el fiind acuzat de DNA ca a creat in dauna Academiei Romane un prejudiciu de peste de 3,75 milioane de euro.

Initial, Alexandru Bogdan a fost trimis in judecata de DNA pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei ori autoritatii, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, insa judecatorii de la tribunal i-au schimbat incadrarea in abuz in serviciu si l-au condamnat cu suspendare.

Pe de alta parte, judecatorii au decis ca actul material privind contractul de arenda nr.491 din 21.08.2007 cu SC GRIVCO SA, companie detinuta de familia lui Dan Voiculescu, nu indeplineste elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu.

In schimb, instanta a dispus ca Alexandru Bogdan sa plateasca Fundatiei Patrimoniu suma de 196.613 lei, reprezentand despagubiri civile, el avand de achitat si cheltuieli judiciare de 18.000 lei.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Academicianul Alexandru Bogdan a fost trimis in judecata de DNA in anul 2016, fiind acuzat ca a produs Academiei un prejudiciu de 3,75 milioane euro, prin incheierea nelegala a unor contracte de arendare si concesionare a unor terenuri cu diverse firme.

„Inculpatul Alexandru Bogdan, in calitate de presedinte executiv al Fundatiei Patrimoniu, cu incalcarea prevederilor legale si a celor prevazute in statutul organizatiei, si-a exercitat atributiile de administrare si gestionare a bunurilor imobile (in principal terenuri agricole si silvice) ce apartin Academiei Romane, in scopul de a-i favoriza pe colaboratorii entitatii pe care o conducea, care si-au asigurat astfel foloase necuvenite, constand, in esenta, in neplata unor obligatii contractuale. Concret, in perioada 2007-2009, cu ocazia administrarii patrimoniului silvic si funciar al Academiei Romane, intre Fundatia Patrimoniu si mai multe societati comerciale au fost incheiate contracte si acte aditionale privind arendarea si concesiunea de terenuri ce apartineau institutiei respective”, sustin procurorii, citati de Agerpres.

Concret, in perioada 2006-2010, cu ocazia administrarii patrimoniului silvic si funciar al Academiei Romane, intre Fundatia Patrimoniu si mai multe societati comerciale au fost incheiate peste 20 de contracte si acte aditionale privind arendarea si concesiunea de terenuri, asistenta juridica, consultanta, prestari servicii, care printre altele contineau prevederi ce contravin atat Legii arendarii nr. 16/1994, cat si Regulamentului din 10 martie 2006.

In plus, aceste contracte ar fi fost incheiate fara a exista aprobarea Consiliului Director, contineau clauze nefavorabile Academiei Romane, nu aveau prevazuta durata contractului si nu aveau calculata valoarea arendelor.

„Spre exemplu, pentru perioada 2007-2009 la o suprafata de teren de 1.484,31 hectare si pentru perioada 2008-2009 la suprafata de 641,51 hectare, Fundatia Patrimoniu nu a calculat valoarea arendei si nici nu a comunicat arendasului (societate comerciala) obligatia de plata. De asemenea, fara a exista aprobarea Consiliului Director, Fundatia Patrimoniu a fost de acord si a acceptat plata anumitor sume, considerate drept avans arenda, sume care nu au fost recalculate si regularizate conform prevederilor din Actele aditionale si in raport cu arenda datorata”, precizeaza DNA.

Procurorii apreciaza ca exercitarea autoritatii de catre Alexandru Bogdan s-a facut cu rea-credinta si cu intentia directa de favorizare a partenerilor, ceea ce a avut ca rezultat pagubirea Academiei Romane. Aceste aspecte reies, potrivit DNA, din „caracterul vadit pagubitor al clauzelor contractuale si lipsa oricaror prevederi care sa protejeze efectiv si in concret interesele ale Academiei Romane”.

Presa a relatat ca, in anul 2006, Fundatia Patrimoniu a semnat o „conventie de cooperare tehnico-stiintifica” cu SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (GRIVCO) SA, companie fondata de Dan Voiculescu.

GRIVCO ar fi luat in arenda aproape 1.500 de hectare de terenuri agricole, iar contractul initial a fost prelungit prin cinci acte aditionale, pe care insa fundatia nu putea sa le incheie fara aprobarea Academiei Romane.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: